aquarium

Beginnen met een tropisch aquarium: inrichten en vissen kiezen

Een tropisch aquarium is een weldaad om naar te kijken. Dat is nog eens goed voor de gezondheid ook. Meer dan genoeg reden om ermee te beginnen. Er komt wel het één en ander kijken bij het inrichten en het kiezen van de vissen. In dit artikel vertellen we stap voor stap hoe u daarbij te werk moet gaan.

Het soort aquarium

Hoe groter het aquarium is, hoe beter de omstandigheden voor de vissen stabiel zijn te houden. Maar daar zijn ook hogere kosten aan verbonden. Let bij het uitkiezen van een bak in elk geval op voldoende zwemruimte en een goede deksel of dek-ruit, zodat er minder water verdampt, het water beter op temperatuur blijft en de vissen er niet uit kunnen springen. Ruiten met een bolling zijn minder prettig voor vissen, aangezien die de omgeving eromheen vergroten, wat voor stress en schrikreacties zorgt bij de vissen. Een rechthoekig aquarium is zeer geschikt, maar val liever niet voor een driehoekige hoekbak, een uitvoering met 5 of 6 hoeken, of een zuilaquarium. Deze bakken bieden niet alleen minder zwemruimte, maar hebben ook een kleiner wateroppervlak, waardoor er minder zuurstof in het water komt dan bij een groot oppervlak.

aquarium

De plek

Kies een plek uit die niet teveel in de loop staat en waar het aquarium ook niet in de zon staat. Teveel zonlicht zorgt voor grote temperatuurwisselingen en voor algengroei. Het totaalgewicht kan flink oplopen, dus de vloer waarop u de bak plaatst moet daarvoor geschikt zijn. En ook het meubel waarop u die plaatst. Zorg er daarnaast voor dat de ondergrond waterpas is, om een te hoge druk op het glas en het risico op breuken te voorkomen. Om schokken te absorberen, kunt u eventueel ook nog schokabsorberend materiaal, zoals piepschuim, op de ondergrond leggen. Voor de verlichting, pomp en de verwarming heeft u elektriciteit nodig, dus let er ook op dat er een stroomaansluiting in de buurt is of dat u eenvoudig een verlengsnoer kwijt kunt. Voor het onderhoud is het handig als u er minstens aan 3 kanten bij kunt. Als u het aquarium bijvoorbeeld in een nis zet, kunt u er alleen vanaf de voorkant bij en bij een wat grotere bak bemoeilijkt dat het onderhoud.

temperatuur
Lees ook: ’s Nachts een lage temperatuur in huis? Denk ook aan uw huisdier

Dekt de verzekering eventuele schade aan het aquarium?

Mocht het aquarium ooit onverhoopt breken, dan komt er een enorme hoeveelheid water vrij. Dat kan buiten het leed van de vissen, behoorlijke schade geven. U doet er daarom goed aan om te bekijken wat uw verzekering in dat geval dekt. Vooral in het geval van een bovenwoning, waarbij ook onderburen ermee te maken kunnen krijgen.

De benodigdheden en de inrichting

Sommige bakken koopt u inclusief verlichting, pomp en de verwarming. Die zijn dan al op het formaat aangepast. Laat u anders goed voorlichten of houd rekening met de omstandigheden in het aquarium. Als u een goede plantengroei wilt, dan kan het soms de moeite waard zijn om de standaard meegeleverde lampen te vervangen door daglichtlampen. Is het aquarium niet voorzien van een achterwand, dan is het een goede optie om die zelf toe te voegen. Het zorgt ervoor dat een eventuele muur aan de achterzijde niet zichtbaar is en dat de vissen zich veiliger voelen. Vindt u het lastig om die in de bak zelf te plaatsen, dan kunt u ook voor een versie kiezen die u tegen de buitenkant kunt plakken.

Waarmee u de bodem bedekt is afhankelijk van uw keuze voor planten en vissen. Een bodemsubstraat zorgt ervoor dat planten goed groeien en daaroverheen kunt u een andere bedekking doen. Voor sommige vissoorten is zand of fijn grind, zonder scherpe randen de beste keuze. Bijvoorbeeld bodemvissen, die graag in de bodem wroeten. Veel vissoorten houden verder niet van een te lichte kleur bodem, dus kies dan in elk geval geen wit substraat, zoals op de foto.

wit grind

Plaats vervolgens al het filter, verwarming en thermometer, als dat niet al gedaan is. Laat het filter en de verwarming nog wel uitgeschakeld. Als de bak uiteindelijk in gebruik is genomen, dan is het handig om met een tijdschakelklok te werken voor de verlichting. Daar heeft u dan verder geen omkijken meer naar en het zorgt voor regelmaat voor de vissen.

Een aquarium wordt interessanter door het toevoegen van stenen of stukken hout. Het biedt de vissen ook extra schuilplekken. Er zijn ook allerlei kleurrijke ornamenten te koop. Bedenk u dat sommige accessoires ook stoffen aan het water kunnen afgeven, die minder geschikt zijn voor de levende inhoud, dus let hier goed op bij de aanschaf.

Met water vullen en de waterkwaliteit

Voordat u vissen toevoegt, moet u het aquarium vullen en wat geduld hebben. Het is namelijk heel belangrijk dat u ze pas loslaat wanneer de waterkwaliteit daar goed genoeg voor is. Kraanwater is prima om te drinken, maar niet geschikt voor vissen om in te leven. Na enkele weken wordt de waterkwaliteit steeds beter en u kunt het proces versnellen door een middel toe te voegen, dat het kraanwater in 1 keer verbetert en er geschikt aquariumwater van maakt. Daarnaast kunt u al wel de waterplanten in de bak zetten, zodat die ook alvast hun werk kunnen doen. Om ervoor te zorgen dat de bodem tijdens het vullen niet teveel verstoord wordt, kunt u er een bord of schaal op leggen en daar met een slang of gieter lauwwarm water op gieten. Bij de dierenwinkel kunt u vaak laten testen of de waterkwaliteit goed is. Of u kunt met een testsetje zelf de waterwaardes checken.

Waterplanten aan het aquarium toevoegen

Voor de keuze van de waterplanten is het belangrijk om u te bedenken of ze de vissen schuilplaatsen moeten bieden en of ze hun eieren er tegen willen afzetten. Andere vissen willen vooral veel kunnen rondzwemmen en dan is een dichte groep planten minder wenselijk. Spoel de plantjes voor u ze in het aquarium zet altijd goed af, zodat eventuele parasieten of viseitjes niet in uw bak terechtkomen.

Het uitkiezen van de vissen

Het is misschien verleidelijk om veel verschillende soorten vissen in uw nieuwe aquarium los te laten. Verdiep u echter eerst goed in welke soorten bij elkaar kunnen en wat ze precies nodig hebben. Sommige vissen kunnen niet met elkaar overweg en zullen dan tot de aanval over gaan of juist opgejaagd worden. En sommige vissen houden er een bepaald soort gedrag op na, dat andere vissen kan hinderen, zoals heel druk rondzwemmen. Verdeel de vissen ook per zwemlaag. Bepaalde soorten, zoals pantsermeervallen, houden zich vooral op de bodem op, terwijl andere het liefst in de middelste of bovenste lagen zwemmen. Dan zitten ze elkaar ook al minder in de weg. Houd ook het totale aantal vissen binnen de perken. Ze hebben de ruimte nodig en groeien met de tijd ook nog door. Ga uit van niet meer dan 1 centimeter vis per liter water. De bodem en eventuele decoraties moet u van het aantal liters aftrekken, dus reken u niet te rijk.

Verbruikt een tropisch aquarium veel energie?

Hoeveel elektriciteit een aquarium verbruikt, is afhankelijk van verschillende factoren. Ten 1e de inhoud van de bak. Des te groter hij is, des te meer energie is er nodig om het water te verwarmen en de bak te verlichten. Milieu centraal heeft berekend dat een aquarium van 60 liter ongeveer 300 kWh per jaar verbruikt. Dat komt neer op 70 tot 210 euro. Een groot tropisch aquarium kan wel 1.000 kWh per jaar verbruiken. Wat neerkomt op 220 tot 700 euro. Houd hier dus rekening mee bij uw keuze. Door het aquarium af te dekken met een kap, gaat er minder warmte verloren. En verdampt er minder water. Of kies voor een aquarium met goudvissen, dan hoeft u hem niet te verwarmen.

(Bron: licg.nl, Milieu centraal, aquarium-experts.nl, Hornbach. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie