Duur 03:08
Gepubliceerd op 30 januari 2018

Nagels

Bij nagels denken we vaak aan het knippen en lakken van nagels, maar eigenlijk hebben ze een heel belangrijke functie. Maar wat is die functie? En hoe ziet een gezonde nagel eruit? 

Bescherming

Nagels beschermen de zenuwuiteinden in de toppen van onze vingers. Ze maken de vingertoppen steviger waardoor er geen eeltvorming nodig is en we gevoel blijven houden in de vingertoppen. We zien natuurlijk vooral de bovenkant, maar de nagel zit heel ingenieus in elkaar. De nagelplaat bestaat uit het eiwit keratine. Dat is hetzelfde eiwit waarvan ons haar gemaakt is. Onder de nagelplaat bevindt zich het nagelbed. Dat bestaat uit weefsel dat vergelijkbaar is met onze huid. Daar onder zit de nagelmatrix. Die zorgt ervoor dat de nagelplaat wordt aangemaakt. In de nagelmatrix zitten bloedvaten en huidzenuwen, want voor de productie van de nagelplaat zijn een goede zuurstof- en voedselvoorziening nodig.

Dood materiaal

Ondanks dat de bovenste nagelplaat uit doodmateriaal bestaat, groeit de nagel wel. Dat komt omdat de basis wordt opgestuwd door jonge, nieuwe cellen. Die sterven op hun beurt af en gaan verder als dode nagel. Vingernagels groeien gemiddeld 2 tot 3 millimeter per maand. De nagels van mannen groeien sneller dan die van vrouwen, net als dat in de zomer nagels ook sneller groeien. Teennagels groeien langzamer; gemiddeld zo’n 1,5 millimeter per maand. De groei van de nagel hangt ook af van de lengte van het vingerkootje. Zo groeit de nagel van de wijsvinger sneller dan die van de pink.

Pas op met knippen

Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken. Mensen die veel met de handen in het water zitten kunnen weke nagelriemen krijgen en zo chronische candida krijgen. Wees ook voorzichtig met het knippen van de (teen)nagels. Door de nagel niet goed af te knippen kan de punt van de nagel in het vlees prikken en kan gaan ingroeien. Zo’n ingegroeide nagel kan een behoorlijke ontsteking geven.

Verschillende afwijkingen

Waar veel mensen last van hebben is schimmelnagels. Maar veel verkleuringen, zoals witte stippen, zijn onschuldig. Erg vervelend zijn de nagelafwijkingen bij huidziekten als psoriasis. Deze huidaandoening kan op de nagels putjes veroorzaken. Of neem de trommelstokvingers die mensen met ernstige hart- of longafwijkingen hebben. Bij de half en half-nagel is het voorste stukje rood, roze of bruin en het achterste stukje wit met een duidelijke grens. Dit wordt veroorzaakt door een zwelling in het nagelbed onder het achterste stukje nagel en een verhoogde melanineproductie bij de top. Dit kan te maken hebben met een nierafwijking, maar ook volstrekt onschuldig zijn. Twijfelt u over de vorm of kleur van de (teen)nagel? Ga dan langs bij uw eigen huisarts.

Dit onderwerp wordt besproken in Tijd voor MAX op dinsdag 30 januari 2018.

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 30 januari tot woensdag 31 januari 2018 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over (teen)nagels. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 31 januari 2018 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een antwoord

Reacties (24)

  Willemina says:

  Ik heb een gespleten nagel. Wat kan ik er aan doen? Ik hou hem heel kort, maar het gaat maar niet over.

   bellefleur says:

   Beste dokter Ted,
   Ik heb last van geribbelde vingernagels.
   De nagels zijn dun en scheuren aan de uiteinde van de ribbels steeds in wat pijnlijk is.
   Wat kan ik hieraan doen?ik hou de nagels wel kort.

   DokterTed says:

   Dat is meestal een groeistoornis in de nagelmatrix. Soms is het aanbrengen van een kunstnagel de enige cosmetische oplossing.

   DokterTed says:

   Antwoord aan Bellefleur: dat zijn meestal Beau’s lines (striae transversae unguium van Beau). Diepe groeven (deuken) die transversaal van de ene kant naar de andere kant van de nagel lopen. Ze zijn het gevolg van een tijdelijke groeistoornis in de nagel matrix. Dit kan het gevolg zijn van een trauma, maar ook van een koortsende en/of ernstige ziekte, Kawasaki syndroom, hartinfarct en ischemie, bij diabetes, diepzeeduikers, en in het kader van huidziekten. Ook geneesmiddelen kunnen het veroorzaken (cytostatica, betablokkers).
   Meestal onschuldig, maar niet zo mooi.

   DokterTed says:

   Daar is helaas geen kruid tegen gewassen. Misschien weet een pedicure een oplossing?

  mogly says:

  Ik heb aan 1 duim in de lengte van uitgroei sinds een aantal jaar groeven. Mijn moeder had dit ook, heel vreemd. Waar ontstaat dit door?

   DokterTed says:

   Longitudinale groeven (ridged nail, neapolitan nail) komen vaak voor, zonder betekenis, vooral op oudere leeftijd, en kunnen grijswit tot geel gekleurd zijn. Komen ook voor in kader van dermatosen (lichen planus, psoriasis, amyloidosis, Raynaud, TEN, alopecia areata, CDLE, porokeratosis Mibelli, epidermolysis bullosa).

  Kanjer says:

  Dokter Ted.
  Ik heb pincer nails. Heb dit opgezocht op internet.
  Is dit een bijwerking van,prednison?
  Mijn nagel groeit smaller en groeit aan de zijkanten in het nagelbed, wat erg pijn doet.
  Ik heb spierreuma, arteristis temporalis, longembolie, trombosebeen en hoge bloeddruk, waarvoor medicijnen.
  Hebt u een oplossing voor mij?
  Mijn dank,is groot!!
  M.vr.gr.

   DokterTed says:

   Een pincer nail (synoniemen: tube nail, trumpet nail, omega nail, buisnagel, pincet nagel, unguis in turriculo) is een nagel die aan het uiteinde extreem naar binnen gebogen is en daarbij het distale nagelbed als een tang of pincet vastklemt. De scherpe randen van de nagel kunnen daarbij in het vlees groeien, dit veroorzaakt veel pijn, en soms secundaire infectie. De nagel is van nature convex (bolvormig). Bij een pincer nail neemt die convexiteit naar distaal toe. Het uiteinde ziet er uit als het omega teken (Ω).
   De oorzaak is niet helemaal bekend. Verdere info: https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/PincerNail.htm

  Janglorieus says:

  Goedemiddag. Ik ben 72 en man. Eén van mijn nagels groeit met een deuk over de hele breedte en verplaatst zich langzaam (met het groeitempo) vanaf de nagelriem. Zou graag een foto meesturen maar die optie is er niet. Het is ook al bij andere nagels voorgekomen en ook vanzelf weer verdwenen. Kent u het verschijnsel?

   DokterTed says:

   Dat lijkt op Beau’s lines (striae transversae unguium van Beau). Dat zijn diepe groeven (deuken) die transversaal van de ene kant naar de andere kant van de nagel lopen. Ze zijn het gevolg van een tijdelijke groeistoornis in de nagel matrix. Dit kan het gevolg zijn van een trauma, maar ook van een koortsende en/of ernstige ziekte, Kawasaki syndroom, hartinfarct en ischemie, bij diabetes, diepzeeduikers, en in het kader van huidziekten. Ook geneesmiddelen kunnen het veroorzaken (cytostatica, betablokkers).

  Jacky50 says:

  Hoi
  Ik kreeg in augustus 2017 ineens een halve zwarte teennagel. Vond dit heel vreemd omdat ik mijn teen niet had gestoten.
  Er zat wel een klein geel vlekje onder de nagel met een deukje.
  Ik ben in november naar de huisarts gegaan en heb voor 3 maanden terbinafine gekregen.
  Nu heb ik nog voor 2 weken medicijnen maar de zwarte plek is maar een klein beetje minder geworden.
  Zal ik nog een kuur moeten doen en geduld hebben of is het iets anders ?
  Alvast bedankt voor U antwoord.

   DokterTed says:

   Mijn advies is om het opnieuw aan de dokter te laten zien. Met terbinafine zou je na 3 maanden wel gezonde uitgroei van de nagel moeten zien. Een bruine plek kan een schimmelinfectie zijn, maar kan ook een moedervlek in het nagelbed zijn of wat anders. Uw dokter kan dat het beste vergelijken met de vorige keer.

  Angelina Kaal says:

  Ik bijt mijn nagels maar als ik dit lees is dat niet goed voor de nagels. Maar ze zien er wel precies uit zoals een gezonde nagel eruit moet zien. (Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. ) Is dit mogelijk ??

  Alleen ze groeien wel breder dan normaal?.( Mijn vrienden zeggen dat het net kleine balletjes zijn omdat ze rond zijn) komt dit door het nagelbijten dat ze rond zijn?

   DokterTed says:

   Het gevaar van nagelbijten is een ontsteking door schade aan de nagelriem. De nagelplaat zelf is dood materiaal, zoals haar, dus stukjes eraf bijten kan geen kwaad. De vorm van het nagelbed is door nagelbijten nauwelijks te beinvloeden, dus die ‘balletjes’ vorm zal wel bij u horen….

  Kritje says:

  Beste Dokter Ted,

  Al jaren heb ik last van dat mijn nagels in laagjes splijten en dat ze erg slap zijn. Kunt aangeven wat hier de oorzaak van is en of ik een tekort heb aan iets? Kan ik dit met voedingssupplementen verhelpen?

  Alvast bedankt voor u reactie

   DokterTed says:

   Uw beschrijving lijkt hierop:
   “Met onychoschizis wordt meestal horizontale, lamellaire splijting v.d. top v.d. nagelplaat bedoeld. Oorzaak onbekend, waarschijnlijk traumatisch, misschien door nailpolish, of ijzergebrek. Een nagel kan ook mediaan / longitudinaal gespleten zijn, o.a. bij lichen planus.”
   Meestal is er geen oorzaak te vinden en voedingssupplementen helpen dus ook niet.

  Olanda says:

  Ik ben reumapatiënt mijn nagels schilferen ik kan niet veel meer doen dan je kort houden en vijlen maar kort wordt korter. Kan je iets slikken of er wat opsmeren? Geen nagellak want dat gaat gewoon niet dan is het bovenste laagje er bijna af.
  Dus het gaat echt niet om nagellak of zo. maar het ziet er zo onverzorgd uit terwijl ik heel veel vijl.
  Ik heb me door natuur winkels dure pillen en smeerseltjes aan laten praten. heeft dit zin?

   DokterTed says:

   Meestal is er geen oorzaak te vinden, maar in uw geval zou er verband met de reuma kunnen zijn, of met antireuma medicijnen. Trouwens, te veel vijlen helpt ook niet. Dure pillen en smeerseltjes helpen alleen de verkoper….

  Surfus says:

  Dag meneer van Essen,

  Door zelfmedicatie ben ik na 9 à 10 maanden eindelijk van mijn schimmelnagels (“kalknagels”) van mijn grote tenen af. Een paar glooiingen groeien al bijna helemaal weg. Eén nadeel: door de zelfbehandeling zijn mijn nagelriemen van mijn grote tenen helemaal verdwenen. Het lijkt erop dat dit voor de verdere (gezonde) groei geen nadelen heeft.
  Graag krijg ik uw mening te weten over mijn behandeling.

  Met vriendelijke groet, Surfus ♣
  PS helaas heb ik de uitzending van 30 januari jl. gemist

   DokterTed says:

   Ik ben benieuwd wat u bedoelt met zelfmedicatie. Ik ken alleen enkele antischimmel-medicijnen, die je 3-6 maanden achter elkaar moet innemen om effect te zien. En dan nog komen de klachten vaak terug. Van middelen die je op de nagel smeert, is nog nooit enige werking gebleken.

   ladybug848 says:

   Van smeren nog nooit enige werking? Azijn helpt wel degelijk! Behalve smeren kan je ook een azijnbadje nemen, iedere dag tien minuten dompelen, dan afspoelen en afdrogen.

  Janchem says:

  Voor zover ik uit uw uitleg begrijp.heb ik een blauwe nagel(grote tee),subunguaal hematoom

  Hoe kan dit worden genezen, ik heb geen pijn , doch de nagel blijft blauw?

  Met dank voor uw reactie,

  J.P.C.Jansen

   DokterTed says:

   Dat kan inderdaad weken duren. De bloeduitstorting moet worden opgeruimd door het lichaam. Als dat niet gebeurd of als de plek zelfs groter wordt moet u het aan uw huisarts laten zien.

Bekijk ook

Meer