Even aan niets denken? Zo doet u dat

Niet bewust nadenken klinkt misschien makkelijk, maar anno 2019 is dit het niet. Er zijn zoveel afleidingen dat we er helemaal niet meer aan toe komen om de gedachten de vrije loop te laten. En dat terwijl dit juist de creativiteit en het oplossend vermogen van het brein stimuleert. Bent u ook altijd bezig met bewust nadenken en toe aan wat mentale ontspanning? Wij hebben tips.

Maak een wandeling

Onbewust nadenken kunt u onder mee aanmoedigen door een wandeling te maken. Wandelen werkt ontspannend voor de geest en zorgt ervoor dat u uw gedachten de vrije loop kunt laten gaan. Wandelen zonder specifiek doel werkt het beste. Laat de stappenteller dus thuis en probeer -indien mogelijk- pas onderweg de route te bepalen. Dat zorgt ervoor dat u tijdens het wandelen niet bezig hoeft te zijn met iets anders en gewoon kunt genieten van het moment. Als u niet van wandelen houdt zijn er nog tal van andere fysieke activiteiten die het onbewust nadenken activeren. Zwemmen is bijvoorbeeld ene goed voorbeeld.

Doe het huishouden

Niet iedereen houdt er van, maar huishoudelijke klussen ontspannen de hersenen ook. Als u bijvoorbeeld de was ophangt, aan het stofzuigen bent of de vloer dweilt, bent u alleen maar bezig met deze taak. Daardoor zijn er weinig andere prikkels en kunnen de hersenen even in de pauzestand. Het is wel verstandig om gedachten aan een eventuele volgende huishoudelijke klus zoveel mogelijk te blokkeren als u bezig bent. Dit zorgt alleen maar voor afleiding.

Werken in de tuin

Voor werken in de tuin geldt eigenlijk hetzelfde als voor het huishouden. U bent wel bezig, maar het vergt vaak geen opperste confrontatie. Daarnaast bent u bezig met 1 taak tegelijk, waardoor de prikkels beperkt blijven. Zo krijgen de gedachten de gelegenheid om af te dwalen.

Staren is zo slecht nog niet

Staren is erg zinvol. Of het nu uit het raam is, of in de verte vanaf een bankje in het park. Door uzelf te dwingen even niets te doen, wordt het in de hersenen ook rustig. Probeer tijdens het staren wel te ontspannen en niet constant te denken aan het feit dat u nu aan niets móet denken.

Gebruik uw telefoon minder

De mobiele telefoon is tegenwoordig een grote afleidingsbron. Veel mensen kijken er de hele dag door op en leggen het apparaat zelden weg. Daardoor worden de hersenen steeds gevoed met dingen waarover zij na moeten denken en dat is niet bevorderlijk voor de rust. Is dit herkenbaar? Probeer uw telefoongebruik dan te reduceren. Leg deze bijvoorbeeld in een andere kamer of ga van huis zonder telefoon.

Las wat tijd voor uzelf in

Als u druk in uw hoofd bent en vaak in het gezelschap van anderen verkeert, kunt u ervoor kiezen om u wat vaker terug te trekken. Andere mensen brengen veel prikkels met zich mee die uw brein moet verwerken. Als het allemaal even te veel is, kunt u er dus voor kiezen om wat tijd voor uzelf in te lassen.

Wees niet te streng voor uzelf

heeft u het gevoel dat u uw tijd vergooit als u even niets te doen heeft? Niets is minder waar. Vervelen is juist bijzonder goed voor de innerlijke en mentale rust!

(Bron: AD, archief, Volkskrant)

Geef een antwoord