vervelen is goed

Vervelen is gezond

Wellicht kunt u het zich nog herinneren dat u als kind uren doorbracht in uw eigen wereld, dat u (buiten) speelde zonder de tijd in de gaten te houden en dat u af en toe gewoon eens helemaal niets deed. Dat laatste is iets waar we vandaag de dag in alle drukte zelden meer aan toe komen. Toch is het goed om ons af en toe te vervelen!

Verveling wordt door velen gezien als negatief. Het geeft sommigen het gevoel dat zij hun leven niet goed op orde hebben. Volgens psycholoog Wijnand van Tilburg treedt verveling op als een activiteit niet voldoet aan een natuurlijke behoefte aan prikkels. Volgens Van Tilburg is verveling een signaal om ons uit onze natuurlijke routine te halen. “Verveling kan dus een motivatie zijn om een zinvollere activiteit te ontplooien”, aldus Van Tilburg tegen de Volkskrant. Toch heeft af en toe vervelen gezondheidsvoordelen.

Creativiteit

Tijdens momenten van ‘nietsdoen’ zoals onder de douche of tijdens het schoonmaken of het werken in de tuin, ontstaan vaak de beste ideeën. Deze activiteiten halen ons uit de dagelijkse stroom waarin we leven. De focus ligt dan even niet op alle gedachten waar onze geest mee is gevuld, waardoor er ruimte ontstaat voor iets nieuws. Volgens hoogleraar menswetenschappen Alan Lightman worden de grootste ontdekkingen door wetenschappers gedaan als ze tussen hun werkzaamheden door aan het ‘lummelen’ zijn. Voor ons brein is het ongelooflijk belangrijk of af en toe even helemaal niets te doen.

Gelukkiger

De komst van de smartphone en tablet zorgt ervoor dat we altijd online zijn. Uit verschillende studies blijkt dat altijd ‘aan zijn’ heeft geleid tot een toename van psychische klachten, depressies en burn-outs. Onder jongeren is dit een groot probleem. Zij voelen zich door de verschillende social mediakanalen altijd onder druk staan om bij te blijven. Toch is het advies om regelmatig de telefoon uit te doen en helemaal weg te leggen en de aandacht op onszelf te richten. Vrijwel direct zult u een gevoel van kalmte ervaren en niet met de telefoon bezig zijn creëert tijd om op te laden. Uit dezelfde studies is naar voren gekomen dat minder met de telefoon bezig zijn gelukkiger maakt.

Persoonlijke ontwikkeling

Door af en toe een moment niets te doen, neemt u letterlijk en figuurlijk de tijd om even stil te staan. Na zo’n moment bent u in veel gevallen beter in staat met meer aandacht verder te gaan. Tijdens het niksen ontstaat er ruimte voor reflectie en het beantwoorden van vragen die u bezighouden. Stel uzelf eens de vraag wat u daadwerkelijk belangrijk vindt in het leven en wat u nog zou willen voor de toekomst. Zo’n moment van reflectie is volgens menswetenschapper Lightman essentieel voor een goed en gezond functioneren. Doen we dit te weinig, dan dreigen we verwijderd te raken van onze identiteit omdat we minder goed weten wat we willen en wie we zijn, aldus Lightman.

Concentratie

Het klinkt misschien alsof onze hersenen niets doen als we in rust zijn, maar niets is minder waard. Een MRI-scan van het brein laat zien dat als het niets doet er toch bepaalde hersendelen activiteiten vertonen. Om ook op de dag het brein rust te geven is het aan te raden om af en toe een pauze te nemen in een prikkelarme omgeving. Ga naar buiten als dat kan. Door ‘af te schakelen’ komt er rust voor de hersenen ontstaat er weer ruimte om ons beter te concentreren. Concentratie werkt eigenlijk hetzelfde als een spier, die heeft ook af en toe rust nodig. Niets doen helpt dus de concentratie-spier te ontspannen.

Zelfvertrouwen

Onze agenda’s staan vol met afspraken. Er zijn dagen dan rollen we van de ene in de andere activiteit. Toch is het goed om af en toe ‘nee’ te zeggen. Want de gevleugelde uitspraak is dat nee zeggen tegen de ander, is ja zeggen tegen onszelf. Probeer op de momenten dat u voor uzelf kiest dan ook even helemaal niets te doen zodat u volledig kunt ontspannen. Door meer tijd voor uzelf te nemen, kunt u er juist op andere momenten beter voor een ander zijn. En wie uitgerust is en vaker voor zichzelf durft te kiezen, krijgt vanzelf meer zelfvertrouwen.

(Bron: Gezondheidsnet/Volkskrant)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Snipsnap says:

  Ik geniet van even niks doen, geen mobiel, tv of computer aan.
  Gewoon even stilte om je heen, stilte is vaak waar mensen van afschrikken.
  Ga eens een hapje eten ergens, staat daar een muziekje aan, of ga eens naar de supermarkt weer muziek.
  Om knettergek van te worden.
  Het klopt echt, we worden zo overprikkeld over de dag, dat mensen er ziek van worden.
  Jammer, want het is gewoon niet nodig om altijd maar bezig te zijn.
  Het is echt zo mode ding, druk druk druk……
  Zoek eens wat vaker de rust en stilte op, wordt je blij van.
  Echt!!! probeer het gewoon eens een week of 2, het is goed voor jou en voor je omgeving.

  Coby Van Roonvan Walsum says:

  Het is heerlijk om even alles op nul te zetten.
  Ook mijn gedachten al is dat moeilijk.
  Dan heb ik de neiging om in slaap te vallen.
  Zeker als het vroeg in de avond is.
  Eventjes niets.
  Soms op een bankje in het plantsoen voor de deur, heerlijk.
  Dan hoor je weer de vogels fluiten.
  Daar wordt ik rustig van.