smog

Er is zomersmog, maar wat is dat eigenlijk?

De luchtkwaliteit in Nederland is door toedoen van het warme weer niet al te best. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor zogenoemde zomersmog op dinsdag 7 en woensdag 8 augustus 2018. Zomersmog is anders dan ‘normale’ smog, maar wat zijn precies de verschillen? 

‘Gewone’ en zomersmog

Smog, van welk soort dan ook, ontstaat als verontreinigde lucht door kalm weer niet wordt weggeblazen. Omdat de uitstoot van fijnstof niet stopt, wordt de lucht steeds viezer en viezer en komt het vast het ware als een deken over het land te liggen. We spreken dan van smog, maar bij zomersmog is er nog een extra aspect dat meespeelt. Als het warm en zonnig weer is, kan de verontreinigde lucht omgezet worden in ozon. Ozon is een gas dat van nature voorkomt in de atmosfeer en als een laag om de aarde ligt. Eén van de belangrijke taken van de ozonlaag is het tegenhouden van extreme uv-straling. Een handig stofje dus, dat ozon, maar te veel is niet goed. Een overschot kan niet alleen giftig zijn, maar veroorzaakt ook een slechte luchtkwaliteit. Luchtverontreiniging door ozon wordt zomersmog genoemd.

RIVM geeft advies

Zoals de naam al zegt komt deze vorm van smog alleen voor in de zomer en kan het – net als andere smog- irritatie aan ogen en luchtwegen veroorzaken. Zeker voor mensen met een zwakke gezondheid of een longziekte. Het RIVM adviseert hen om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Huidige situatie

Behoort u tot deze groep en bent u benieuwd naar de actuele luchtsituatie in uw woongebied? Raadpleeg dan de website luchtmeetnet.nl. U kunt hier precies zien hoe het gesteld is met de kwaliteit van de lucht.

(Bron: RIVM, archief, RTL Nieuws)

Geef een antwoord

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Zomersmog is net als wintersmog luchtverontreiniging, die optreed, omdat de overheid niet voldoende inspanningen verricht om die verontreiniging te voorkomen. Liever vraagt de gezondheidszorg in samenwerking met de corrupte VVD regering, 4x zoveel voor Astma medicijnen, als in de omringen de landen gevraagd wordt.