griepprik

Een griepprik regelen als u niet onder de doelgroep valt: zo werkt dat

Zo’n 6 miljoen mensen krijgen jaarlijks een oproep voor een griepprik. Het betreft mensen van 60 jaar en ouder en mensen uit risicogroepen. Maar ook als u niet tot deze groep behoort, is het mogelijk een griepprik te halen als u dat wilt. In dit artikel leggen we uit hoe u dat regelt.

Hoe werkt de griepprik?

Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. Deskundigen bekijken elk jaar welke virussen het meest waarschijnlijk actief worden in de winter. Die virussen worden in de griepprik opgenomen. Omdat het om dode virussen gaat, zijn zij onschadelijk, maar ze zorgen er wel voor dat uw lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen de griepvirussen die in de griepprik zitten. De kans dat u griep krijgt wordt daardoor kleiner. Mocht u toch griep krijgen, dan zorgt de prik er voor dat u minder ernstig ziek wordt. Ook als het om een griepvirus gaat dat niet in de griepprik zit. De bescherming duurt meestal 6 maanden, daarom moet de griepprik jaarlijks herhaald worden.

dokter ted
Lees ook: Dokter Ted – Belang van de griepprik en coronabesmettingen stijgen weer

Meest kwetsbare mensen mogen de griepprik halen

De griepprik is gratis voor mensen van 60 jaar en ouder. Ook degenen die extra risico lopen om er ernstig ziek van te worden mogen de griepprik gratis halen. Zoals mensen met long- of hartaandoeningen en met suikerziekte type 1 of 2. Onder deze groep van circa 6 miljoen mensen is de opkomst voor vaccinatie de afgelopen jaren steeds ongeveer 50 procent geweest. Toch heeft er in 2020 tijdelijk een tekort aan vaccins gedreigd, vanwege de toegenomen belangstelling voor de griepprik door corona. Uiteindelijk heeft iedereen desgewenst een vaccin kunnen krijgen en zijn er zelfs vaccins overgebleven. Voor 2020 zijn er 4 miljoen doses ingeslagen en om opnieuw dreigende tekorten te voorkomen zijn er voor 2021 in totaal bijna 4,7 miljoen vaccins aangekocht. Daarmee wordt rekening gehouden dat er voor 75 procent van de doelgroep vaccins beschikbaar moeten zijn.

griep
Lees ook: Hoe zit het? Komt er een zware griepgolf aan?

Toch een prik als u buiten de doelgroep valt

Hoort u niet tot de doelgroep, maar wilt u zichzelf (en anderen) wel tegen griep beschermen? Dan kan dat. U betaalt dan zelf de kosten voor de griepprik (zo rond de 25 á 40 euro) en het zetten van de vaccinatie door de huisarts of doktersassistent. U kunt via uw huisartsenpraktijk nagaan hoeveel het kost en om een recept vragen. U haalt het griepvaccin dan op bij de apotheek en maakt een afspraak voor de prik zelf. Ook de GGD of een vaccinatiecentrum kan de prik voor u zetten. Soms betalen werkgevers of zorgverzekeraars de griepprik.

(Bron: RIVM, ANP, Radar, Zorgwijzer)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Gerda 814 says:

    Heb geprobeerd een griepprik te halen maar er blijken te weinig te zijn. Hoor dit ook van veel anderen

    Anngelique says:

    Jammer Gerda dat er te weinig zijn.
    Misschien kan je na het prikken nog een keer contact met de huisarts opnemen,vaak komen mensen niet opdagen.
    Dit is mijn laatste jaar dat ik de prik krijg.
    Ik kreeg 5 jaar geleden diabetes maar door een koolhydraatarm dieet te volgen en daardoor 30 kilo af te vallen.
    Ben ik alweer 5 jaar van de diabetes af en gezien ik nog geen 50 ben moet ik het volgend jaar zelf betalen.
    Dat ga ik zeker doen.
    Mensen denken vaak dat de prik tegen een beetje grieperig en verkoudheid beschermd en het daardoor niet werkt.
    Maar het beschermd echt alleen tegen de echte griep en die valt niet mee.
    Ik heb ooit een A griep gehad ..nooit meer, dus ik ben blij met de prik.