griepprik

De griepprik werkt niet volledig, hoe komt dat?

In 2017 zijn veel ouderen ingeënt tegen de griep, maar nu blijkt dat dit griepvaccin niet werkt tegen de griepsoort die nu al 5 weken voor een epidemie zorgt. Hoe komt dat?

Een vierde virus

Wie in Nederland tot de risicogroep behoort, krijgt in het najaar altijd een brief van de huisarts over de griepprik. Tot deze groep behoren onder meer alle 60-plussers. Zij kunnen deze prik vervolgens vrijwillig halen en zijn zo beter beschermd tegen het influenzavirus dat meestal in de winter de kop op steekt. Althans, dat is het idee van deze prik. Het vaccin van 2017 lijkt niet voldoende te werken, want de 3 influenzavirussen die in de cocktail zijn opgenomen, zijn niet de virussen die nu de griepepidemie veroorzaken. Het gaat om een vierde virus, waartegen het vaccin dus niet beschermd. Dokter Ted van Essen legt uit: “Er is influenza A en influenza B. B is meestal wat minder erg. Er zijn twee B- types: Yamagata en Victoria. Slechts eentje van die 2 is in het vaccin opgenomen. Toevallig de verkeerde dit jaar: Victoria zit in het vaccin en Yamagata heerst.”

Hoe komt de griepprik tot stand?

Dat dit virus niet is opgenomen in de vaccinatiecocktail komt doordat de Wereldgezondheidsorganisatie deze in 2017 niet heeft aangemerkt als potentiële ziekmaker. “Zij proberen in februari van elk jaar een voorspelling te doen van het type griep dat in de komende winter zal opduiken op het noordelijk halfrond. Vaak is dat hetzelfde virus als een half jaar eerder op het zuidelijk halfrond circuleerde, maar soms gaat dat niet op”, legt Van Essen uit.

Oplossing

Een mogelijke oplossing zou zijn om pas later te beslissen welke virussen worden opgenomen in de cocktail, maar volgens Dokter Ted is dit niet zo makkelijk: “Helaas moet de keuze voor het vaccin zo vroeg gemaakt worden, omdat de productie van het vaccin zeker een half jaar duurt. Die productie gebeurt al meer dan 50 jaar op bevruchte kippeneieren en dat gaat nu eenmaal niet zo snel. Er komen wel nieuwe productiemethoden aan, dus in de toekomst zal dat wat sneller kunnen zijn. Ook wordt er keihard gewerkt aan het zoeken van een vaccin dat tegen elk soort influenzavirus werkt. Het zal zeker nog 5 jaar duren voordat dat ‘universele’ vaccin op de markt komt.”

Hoewel het griepvaccin dus niet optimaal werkt, doet het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu (RIVM) wel gedeeltelijk zijn werk, zeker bij de oudere doelgroep.

Lees ook de column Griep is mijn hobby van Ted van Essen

Met dank aan Ted van Essen

(Bron: RIVM, Algemeen Dagblad, Ted van Essen)

Geef een reactie