griepprik

‘Zorgpersoneel moet aan de griepprik’

Mensen die in de zorg werken halen vaak geen griepprik, maar dit zou wel wenselijk zijn. Dat vindt seniorenorganisatie KBO-PCOB. Voormalig huisarts en MAX Vandaag-columnist Ted van Essen deelt deze mening.

Geen actief inentingsbeleid

KBO-PCOB pleit ervoor dat alle medewerkers in de zorg een griepvaccin krijgen. Op sommige afdelingen in ziekenhuizen is er volgens de serniorenorganisatie geen actief inentingsbeleid voor het personeel. Dit is bijvoorbeeld het geval op veel afdelingen klinische geriatrie en acute zorg, met alle gevolgen van dien voor de (oudere) patiënten die hier liggen.

Gevolgen

Wat deze gevolgen precies zijn? Denk hierbij vooral aan besmettingsgevaar. Dokter Ted van Essen heeft dit daarover gezegd in een van zijn columns over griep: “Dokters en verpleegkundigen lopen vaak griep op van hun patiënten. Een griepprik zou kunnen beschermen, ook al omdat die bij jongeren beter werkt dan bij ouderen. Belangrijker is het nog dat mensen werkzaam in de zorg hun kwetsbare patiënten niet besmetten als ze zelf griep hebben. Tenslotte kan het niet de bedoeling zijn dat je patiënten door jou zieker worden in plaats van beter.”

Lage vaccinatiegraad

Van Essen is ervan overtuigd dat een inenting tegen de griep een onderdeel is van goed professioneel handelen, maar hier denken veel zorgmedewerkers anders over. Zij lijken het nut er niet van in te zien en daarom is de vaccinatiegraad onder Nederlandse zorgprofessionals erg laag. Deze vlieger gaat overigens ook op in veel andere landen in Europa.

Wat doet de griepprik?

Een griepprik verlaagt de kans op griep en de daarbij behorende complicaties zoals longontsteking of hartproblemen. Iedereen die risico loopt om ernstig ziek te worden door het griepvirus influenza, krijgt een oproep tot inenting. Dit zijn 60-plussers en mensen met een bepaalde medische aandoening of die kinderen hebben met bijvoorbeeld hart- of longproblemen.

Er is de afgelopen tijd veel te doen over de (on)zin van het griepvaccin, want het is al verschillende malen voorgekomen dat gevaccineerde mensen toch ernstig ziek zijn geworden. De prik sluit in die gevallen niet helemaal aan op het snel veranderende virus. Toch is het volgens verschillende deskundigen wel degelijk verstandig om de prik te nemen, want door de vergrijzing worden we steeds vatbaarder voor griep.

(Bron: De Telegraaf, ANP, KBO-PCOB, columns Ted van Essen)

Geef een reactie