krimpen

Dit is waarom we krimpen naarmate we ouder worden

Het is voor veel mensen bekend kan het lichaam kan krimpen naarmate het ouder wordt, maar waardoor wordt dat nou eigenlijk veroorzaakt? En wist u dat krimpen niet pas op latere leeftijd begint, maar eigenlijk van alle leeftijden is?

Iedereen krimpt elke dag

Welke leeftijd u ook heeft, u verandert elke dag van lengte. Dit heeft te maken met de ruggenwervels. Tussen deze wervels zitten namelijk schijven die vloeistof bevatten. Gedurende de dag wordt deze vloeistof tussen de schijven uitgeperst, door de druk die de ruggenwervels geven. Hierdoor zult u ietwat krimpen. Toch bent u de volgende ochtend weer op uw oorspronkelijke lengte, omdat de vloeistof ’s nachts weer terug tussen de schijven stroomt.

Definitief krimpen

Maar hoe ouder u wordt, hoe definitiever het krimpen wordt. Dit heeft te maken met het kraakbeen, dat zich onder andere in uw wervelkolom bevindt. Dit droogt naarmate u ouder wordt namelijk uit en wordt daardoor steeds dunner. Hierdoor komen de wervels van de wervelkolom steeds dichter op elkaar te zitten. Dit zorgt er ook voor dat de wervels zwakker worden, waardoor er minder botweefsel wordt aangemaakt. Door dit proces kunt u op latere leeftijd wel 8 centimeter van uw oorspronkelijke lengte verliezen.

Verschil tussen man en vrouw

Toch krimpt niet iedereen even snel en evenveel. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen gemiddeld gezien sneller en meer krimpen dan mannen. Dit komt doordat mannen van nature meer spiermassa hebben en daarnaast hun botten langer behouden. Niet alleen geslacht, maar ook sociaaleconomische factoren en levensstijl kunnen invloed hebben op de mate van krimpen. Uit onderzoek blijkt onder andere dat hogeropgeleide mensen die in een stad leven minder snel krimpen.

Genetische aanleg

Toch is de grootste krimpfactor nog altijd genetische aanleg. Wanneer uw ouders of andere familieleden bijvoorbeeld niet veel zijn gekrompen toen zij ouder werden, zal dit bij u waarschijnlijk ook het geval zijn en andersom, maar helemaal zeker is dit natuurlijk nooit te zeggen.

(Bron: WRM Magazine, Quest, Trouw, SchoolTV)

Geef een antwoord