slechte gewoonte

Dit is waarom het aanleren van slechte gewoontes makkelijker is dan het weer afleren

Misschien heeft u het weleens gemerkt; het is soms een stuk gemakkelijker om een slechte gewoonte aan te leren dan het is om deze weer af te leren. Hoe komt dat eigenlijk?

Hoe leert u een gewoonte aan?

Dit heeft alles te maken met de hersenen. Hierin wordt namelijk een nieuwe neurologische verbinding gelegd, elke keer wanneer u iets nieuws leert, ook wanneer het gaat om het aanleren van nieuwe slechte gewoontes. Hoe vaker u iets doet, hoe sterker deze verbinding in de hersenen wordt. Dat is positief wanneer u iets leert waar u graag beter in wilt worden, zoals een nieuwe taal, maar het wordt vervelend wanneer het om een slechte gewoonte gaat. Neem bijvoorbeeld roken, hoe vaker u dit doet, hoe sterker de verbinding in de hersenen wordt. Wilt u dan van het ene op het andere moment stoppen met roken, dan zal dit behoorlijk lastig gaan omdat de verbinding in de hersenen daar gewoonweg te sterk voor is. Gelukkig bestaan er wel manieren om uzelf slechte gewoontes af te leren. Hierdoor zal de verbinding in de hersenen uiteindelijk slijten, maar nooit helemaal verdwijnen.

Hoe komt u van een slechte gewoonte af?

De meest effectieve manier om uzelf iets af te leren, is door uzelf weer iets nieuws aan te leren om de slechte eigenschap als het ware te vervangen. Door de slechte gewoonte langzaamaan te vervangen voor een goede gewoonte kunt u de slechte gewoonte uiteindelijk helemaal afleren. Eet u bijvoorbeeld ongezond? Dan is het beter om het ongezonde eten te vervangen voor gezond eten, dan dat u gaat proberen om veel minder te eten.

In etappes

Wat ook kan werken is om uw uiteindelijke doel, het afkomen van de slechte gewoonte, in kleine stukjes te hakken. Het is bijvoorbeeld niet haalbaar om in 1 klap te stoppen met roken, maar door kleine doelen te stellen en deze in etappes te behalen is de kans dat het lukt al een stuk reëler. Het duurt hierdoor misschien wel wat langer voordat u uw doel heeft bereikt, maar het is in veel gevallen wel zinvoller. Daarnaast kost het gewoonweg tijd om een nieuwe gewoonte aan te leren, u bent namelijk gemiddeld 66 dagen kwijt voordat uw hersenen een verbinding hebben aangelegd.

Positief blijven

Daarbij geldt ook nog altijd dat het belangrijk is om in uzelf te geloven als het gaat om het behalen van doelen. Wanneer u er namelijk al direct vanuit gaat dat iets niet gaat lukken, zal dit ook daadwerkelijk een stuk lastiger gaan.

(Bron: Margriet.nl, Psychologie magazine, archief) 

Geef een antwoord

Reactie

    dragon says:

    Ik rook al 35 jaar niet meer, maar ik snak af en toe nog steeds naar een cigaret.
    De corona-ellende geeft daar weer alle aanleiding toe.
    Trouwens , ik ben ertoen direct mee gestopt, want het afbouwen zoals u schrijft lukte mij niet, steeds viel ik terug in de oude gewoonte.