virtuele uitstapjes

Virtuele uitjes zijn niet alleen leuk, maar ook goed voor uw gezondheid

Dankzij de corona lockdowns zijn virtuele uitstapjes geen onbekend terrein meer. Nu blijkt dat deze online culturele activiteiten naast vermaak ook een positief effect hebben op de gezondheid. Wij leggen uit hoe dat zit en geven tips. 

Onderzoek

Naar een concert, museum of het theater, we gaan er graag op uit. Maar dankzij de pandemie doen we dit niet alleen fysiek, maar is het online bezoeken van deze activiteiten steeds meer in opkomst. En dat is positief, want uit een Canadees onderzoek onder 65-plussers blijkt dat minimaal 1 van deze activiteiten eenzaamheid tegen kan gaan.

ziek van eenzaamheid
Lees ook: Ziek van eenzaamheid

Virtuele evenementen

Voor het onderzoek bezoekt in een periode van 3 maanden een deel van de deelnemers wekelijks virtueel verschillende musea. Het andere deel doet dit niet. Na afloop blijkt dat de eerste groep ouderen zich zowel mentaal als fysiek beter voelen. Ook geven ze aan zich meer betrokken te voelen bij de samenleving en zijn ze positiever over hun levenskwaliteit dan voorheen.

Zelf virtueel op pad

Voor mensen die moeilijk ter been zijn, geld willen besparen of graag in alle rust activiteiten ondernemen kunnen virtuele uitstapjes een uitkomst zijn. Ook voor mensen die simpelweg benieuwd zijn naar deze nieuwe vorm, is dit een interessante optie. Wij zetten daarom een aantal virtuele museumbezoeken en andere virtuele culturele uitjes op een rij.

De natuur in

Bent u een natuurliefhebber? Dan kunt u virtueel door maar liefst 19 natuurgebieden wandelen dankzij de beelden van Google Street View. De gebieden kunt u zelf uitkiezen via deze website van Natuurmonumenten.  Wilt u liever dieren spotten? Dan kan dat door de beelden van in de natuur geplaatste webcams te bekijken. Bijvoorbeeld deze live wildcam in het Nationale Park De Hoge Veluwe.

nepnieuws
Lees ook: Digitips over Deepfakes en nepnieuws herkennen, e-boeken lezen en digitaal contact met de huisarts

Dierentuin

Om nog even in de sfeer van het dieren spotten te blijven, kunt u ook aan sommige dierentuinen een virtueel bezoek brengen. Zo heeft Burgers Zoo bijvoorbeeld allerlei virtuele video’s opgenomen die u kunt bekijken aan de hand van 360 graden beelden. Hiermee kunt u zelf besturen (bepalen) welke kant u op wilt kijken. Wilt u de dieren liever live zien? Dan kunt u via de webcam van dierenpark Amersfoort kijken naar tijgers en uilen.

Musea

Wilt u liever kunst bewonderen of een beetje bijleren? Dan kunt u ook een aantal musea virtueel bezoeken, zoals het Rijksmuseum waar u de nachtwacht kunt bewonderen. Het Van Gogh museum of het Leids museum de Lakenhal met werken van verschillende bekende kunstenaars. U kunt zelfs het Achterhuis van Anne Frank digitaal bezoeken. Er zijn nog veel meer musea digitaal te bezoeken. Kijk bijvoorbeeld bij uw favoriete museum of ze een virtuele tour hebben.

(Bron: EurekAlert, Scientias, Linda, ANWB, De Hoge Veluwe, Natuurmonumenten. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie