Musea digitaal tijdens Nationale Museumweek

Tijdens de Nationale Museumweek zijn musea digitaal te bezoeken

De 6e editie van de Nationale Museumweek gaat in 2020 door in een heel andere vorm. De verschillende musea zijn dit jaar niet fysiek, maar digitaal te bezoeken. Het thema van dit jaar: Ontdek samen– juist nu – ons échte goud. In vrijheid, een ode aan 75 jaar culturele vrijheid. En u kunt zelf ook meedoen met uw eigen kunstwerk!

Musea gesloten

Tijdens de Nationale Museumweek wordt iedereen normaal gesproken opgeroepen één van de vele musea in Nederland te bezoeken. Maar door de coronacrisis zijn alle musea in Nederland gesloten. De afgelopen tijd maakten steeds meer musea bekend dat zij ook digitaal te bezoeken zijn. Op deze manier worden we gewoon thuis geïnspireerd met de talrijke kunstcollecties.

Digitaal bezoek

Het thema van de Nationale Museumweek zou dit jaar volledig in het teken staan van 75 jaar culturele vrijheid. Een passend thema bij 75 jaar Bevrijding waarvoor de Museumweek de handen ineen had geslagen met Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ondanks dat de deuren van de verschillende musea nu niet open kunnen, lijkt het thema nog belangrijker. Daarom is besloten om de Nationale Museumweek toch door te laten gaan, maar dan in een digitale vorm. Want kunst en cultuur kan juist in deze onzekere tijd steun bieden. En doordat we er nu niet uit mogen komen de museum gewoon naar u.

Pronkstukken

Aan de digitale Museumweek kunt u gewoon vanuit huis deelnemen. Eén van de onderdelen zijn de 423 pronkstukken. Dit zijn letterlijk pronkstukken, bijzondere objecten of kunstwerken, uit grote en kleine musea. Van onverwachte oorlogsvondsten tot een bezoek aan het Utrechts Archief. Maar u kunt ook een rondleiding krijgen door bijvoorbeeld Museum Schokland, het Westfries Museum en Museum Slager. Maar er zijn veel meer musea die hun digitale deuren voor u openstellen. En wie mee wil bouwen aan het digitale Gouden Pronkstuk, een jaarlijks terugkerend evenement, kan een eigen kunstwerk indienen. Het kunstwerk is te zien en bewonderen op de virtuele Dam in Amsterdam. De kunstwerken vormen samen 4 panelen die het Nationale Monument omarmen. Een bijzondere ode aan 75 jaar culturele vrijheid. Hoe u mee kunt doen, leest u hier.

De Nationale Museumweek 2020 is van 20 tot en met 26 april 2020. 

(Bron: Museumvereniging)

Geef een antwoord