chemische stoffen

Welke chemische stoffen zitten waar in?

Zitten er in deodorant kankerverwekkende stoffen? Is lippenbalsem gevaarlijk? En wat doen chemische stoffen in meubels, vloerbedekking en kleding? Deze en meer vragen worden beantwoord op de website waarzitwatin.nl een initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De site heeft als doel consumenten bewuster te maken van de producten die ze gebruiken en om meer inzicht te bieden over de chemische stoffen die erin zitten. 

Waar zit wat in?

U staat er misschien niet altijd bij stil, maar in zo’n beetje alle producten die u in en om het huis gebruikt bevatten chemische stoffen. Van de crèmes waar we ons mee insmeren, tot kleding en speelgoed. Daar is op zichzelf niets mis mee. Ze zorgen ervoor dat crèmes langer goed blijven of dat kleding zijn vorm houdt. Zo lang u deze producten normaal gebruikt, zijn ze niet schadelijk voor onze gezondheid. Maar wanneer u last heeft van een allergie of bijvoorbeeld zwanger bent dan wilt u weten wat er in een product zit.

Geruchten

Over veel chemische stoffen bestaan de nodig geruchten. Zo wordt er gezegd dat de aluminiumzouten in deodorant kanker kunnen veroorzaken en dat het gebruik van lippenbalsem gevaarlijk zou zijn. Om die te ontkrachten wordt op de site uitleg gegeven over 100 chemische stoffen en worden ruim 50 alledaagse producten uitgelicht. Er is tevens te vinden hoe u op de juiste manier met chemische stoffen om kunt gaan in deze producten. De informatie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Actuele informatie

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport, is blij dat er nu een website is waar mensen snel en eenvoudig toegang krijgen tot betrouwbare en actuele informatie over de chemische producten in producten die zij regelmatig gebruiken. “Pas als je weet wat waar in zit, kun je bewust de juiste keuze maken om een product wel of niet te gebruiken.” De website waarzitwatin.nl wordt de komende jaren uitgebreid met meer producten en chemische stoffen.

(Bron: ANP/waarzitwatin.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. oosterwijck says:

  Een groot aantal kankers bij vrouwen, komt door het gebruik van: parfum, crème en deodorant. Onze huid is het grootste ademhalingsorgaan en belangrijk voor de zuurstofopname. De z.g. lichaamsgeur “verdrijvers” bevatten de meest gevaarlijke gif soorten. Ik heb al jaren geleden gewaarschuwd voor deze vergiftiging van de bevolking. Eindelijk komt dit probleem in de media en hopelijk worden er nu maatregelen genomen. Al hoewel ik bang ben dat de multinationals (Loreal en Unilever en vele anderen), die miljarden per jaar verdienen aan deze troep, dwars zullen liggen. Evenals we gezien hebben met de tabaksindustrie. Mensen moeten zich ook niet dagelijks met heet water douchen met douchezeep en insmeren met bodylotion. Beter is om 2 x per week een korte lauwe douche te nemen zonder gebruik van zeep. Laat je niet aanpraten dat lichaamsgeur negatief is en dat iedereen naar zeep en bloemen moet ruiken. Een belangrijk deel van communicatie gaat via lichaamsgeuren en helaas is de mens , deze communicatie vergeten.

 2. johanna78 says:

  Ik ben het volledig eens met Oosterwijck en heb totaal geen vertrouwen in de overheid. Vaak worden er chemische stoffen toegelaten en goedgekeurd door Brussel onder druk van de machtige voedingsindustrie en betreffende multinationals. Hierbij denk ik aan glusofaat. Toch weer toegelaten terwijl onderzoekingen hebben uitgewezen dat het kankerverwekkend is. Desastreus voor onze vogels en bijen. Zo zijn er nog ettelijke. Het enige wat ik kan doen is heel goed opletten wat ik koop, zoveel mogelijk biologisch (zegt helaas ook niet alles), geen bewerkt voedsel te eten en het ingredientenlijstje goed te lezen. Dit laatste is heel moeilijk en vraagt om chemische kennis. Fabrikanten maken het de consument erg moeilijk om het ingredientenlijstje te snappen. Ze weten dat mensen op E-nummers letten en vervangen het vaak door “of niet leesbaar” of er moelijke termen neer te zetten die niemand snapt. Gelukkig zijn hier handige boekjes voor.
  Ik ben er van overtuigt dat de vele chemische stoffen die wij dagelijks tot ons nemen, in welke vorm dan ook, bijdragen aan de enorme toename van kanker.

 3. Mango60 says:

  Ik ben het volledig met deze reacties eens. Inderdaad de overheid beschermd ons niet en zelfs het RIVM heeft niet alle kennis in pacht. Het beste is om gewoon natuurlijke produkten te gebruiken. Ik koop alles van puur natuur, schampoo, deodorant, Make -up, schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, afwasmiddel, wasverzachter. Dit alles kun je vinden op de site: biggreensmile.nl. De prijzen vallen best mee en is wel natuurlijk iets duurder maar je hebt er veel minder van nodig dus je doet er langer mee dus uiteindelijk zijn de kosten gelijk las niet de natuurlijke middelen.Ze verkopen heel veel merken en je kunt ook lezen waar deze produkten worden gemaakt. Ze zitten ook in gercycelde verpakkingen, dus milieu vriendelijk. De omverpakking waarin je bestelling is ingepakt is karton en de bolletjes om het verschuiven tegen te gaan zijn van mais gemaakt dus kun je gewoon in afvalbak weggooien met soms ook wat gewoon bruin papier opgevuld. Alles om het milieu te ontlasten. Bij een bestelling van 60 euro zijn verzendkosten gratis. Veel info qua ons voedsel kun je lezen op foodwatch.nl, rest van belangrijke info zoals vaccinaties op stichting vaccinevrij.nl, wanttoknow.nl (artikelen in nederlands en soms engels. Organiasatie WHO is allang niet meer onafhankelijk. Zij staan in dienst van de farmaceutische industrie. Farmacutische industrie is de maffia. Onderzoeken zijn NIET onafhankelijk, keuren het eigen vlees. We worden aan alle kanten bedonderd en voor de gek gehouden. Zelfs ook dom gehouden. Ze zijn als de dood dat de hele bevolking in opstand komt. Daarom ook veel desinformatie.