Vergeetachtigheid: een man probeert zich iets te herinneren.

De verschillende oorzaken van vergeetachtigheid

Naarmate we ouder worden, kost het meer moeite om iets te onthouden. Naar de keuken lopen om iets te pakken, maar vervolgens daar staan en even niet meer weten wat. Bij het teruglopen schiet het dan weer te binnen. Het kan de leeftijd zijn, maar soms is er een onderliggende lichamelijke of psychologische oorzaak die verholpen kan worden.

Oorzaken van vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid kan door verschillende factoren ontstaan. Zo speelt leeftijd een rol. Als we ouder worden werkt ons geheugen trager en kost het meer moeite om te concentreren. Maar ook bepaalde medicijnen zorgen ervoor dat u sneller informatie vergeet. Slaapmiddelen of een combinatie van verschillende medicijnen kunnen dit veroorzaken.

Vitaminetekort en te weinig drinken

Ook een tekort aan bepaalde vitaminen, zoals vitamine B, zorgt ervoor dat de hersenen minder goed werken. Te weinig drinken kan ook voor vergeetachtigheid zorgen. Net zoals het drinken van teveel alcohol of het gebruiken van drugs.

Grote gebeurtenissen, stress of juist te weinig prikkels

Door grote gebeurtenissen zoals een overlijden van een naaste of ontslagen worden kan vergeetachtigheid optreden. Door de stress die dit veroorzaakt, is er in het hoofd weinig ruimte voor andere zaken. Hierdoor onthoudt u minder informatie. Als het op een later moment rustiger wordt, zal het geheugen ook weer beter werken. Wanneer er juist te weinig prikkels zijn, doordat u weinig meemaakt, wordt het geheugen onvoldoende gestimuleerd. Ook hierdoor kan vergeetachtigheid ontstaan.

Vergeetachtigheid tijdens de overgang en long COVID

Vrouwen die in de overgang zitten hebben naast de opvliegers vaak ook last van vergeetachtigheid. Dit gaat vanzelf weer voorbij. Wie long COVID heeft, ook wel het post-COVID syndroom (PCS) genoemd, kan ook vergeetachtigheid ervaren. Sommige klachten hiervan kunnen na verloop van tijd verminderen. Maar in dit geval is het goed om contact op te nemen met uw huisarts. Die kan meekijken naar een oplossing.

Hulpmiddelen om vergeetachtigheid te verhelpen

Sommige onderliggende oorzaken kunnen verholpen worden, maar niet alles. Er zijn hulpmiddelen om informatie toch te onthouden. Neem bijvoorbeeld de tijd om iets te onthouden. Hierbij hulp vragen van anderen is geen schande. Ze kunnen rustig en duidelijk met u praten, iets herhalen of opschrijven. Zelf iets noteren in een dagboekje of agenda helpt ook.

Doe ook maar 1 ding tegelijk. Meerdere dingen samenvoegen zorgt voor verwarring. Beweeg genoeg. Dit zorgt er namelijk voor dat uw geheugen beter blijft. Doe dit samen met iemand anders, dan krijgt u ook genoeg contact met andere mensen. Dit helpt ook om meer te onthouden. En praat erover, als u last heeft van vergeetachtigheid. Dit kan soms juist weer meer rust in uw hoofd geven, waardoor het geheugen weer beter werkt.

Uw geheugen trainen met het geheugenpaleis

U kunt uzelf ook trainen met het zogenoemde geheugenpaleis. Volgens Alzheimer Nederland hebben de oude Grieken dit bedacht. Het werkt als volgt. Neem een bekende locatie in gedachten, waar u de route goed weet. Een voorbeeld is uw eigen huis. Koppel vervolgens dingen die u wilt onthouden aan bepaalde plekken in huis. Wanneer u dan de denkbeeldige route loopt, kunt u de elementen die u wilt onthouden zien bij hetgeen waaraan het gekoppeld is. Een uitgebreidere uitleg is te vinden op de website van Alzheimer Nederland.

Vergeetachtigheid of dementie?

Vergeetachtigheid of geheugenverlies wordt vaak gekoppeld aan dementie. Er zit echter een groot verschil in de 2 termen. Vergeetachtigheid betekent dat de informatie op een later moment wel weer terugkomt. Geheugenverlies betekent dat de informatie verdwenen is en niet meer terugkomt. Wanneer dit gaande is en het ook echt invloed heeft op het dagelijks leven van iemand, is er mogelijk sprake van dementie. Meer hierover is te lezen in een eerder artikel.

(Bron: Dementie.nl, Alzheimer Nederland, thuisarts. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie