Een man die dingen vergeet: dementie of vergeetachtigheid?

Wanneer is iets vergeetachtigheid en wanneer is het dementie?

We vergeten allemaal weleens iets. Dat ene product in de supermarkt, de naam van iemand of waar iets in huis ligt. Maar wanneer is iets ‘gewoon’ vergeetachtigheid en wanneer is er sprake van dementie?

Dingen vergeten is eerste teken van dementie

Vergeetachtigheid of geheugenverlies is één van de eerste tekenen van dementie. De zenuwcellen in de hersenen gaan kapot. Doordat de cellen afnemen, gaan de hersenen achteruit. Met als gevolg dus dat diegene dingen gaat vergeten.

Verschil in termen

Het grote verschil zit in de termen geheugenverlies en vergeetachtigheid. Bij geheugenverlies verdwijnen de herinneringen en informatie echt uit het geheugen van iemand. Bij vergeetachtigheid weet degene tijdelijk iets niet meer, maar komt de informatie of herinnering later weer terug.

Zo kunt u checken of het dementie is

Op die manier is ook, voor een deel, te checken of het om dementie gaat. Komt de informatie later weer terug? Dan is er dus sprake van vergeetachtigheid. Daarnaast functioneert iemand met vergeetachtigheid verder nog wel goed. Het verstoort het dagelijkse leven niet. De persoon kan nog het huishouden doen, de financiën regelen en zelfstandig reizen bijvoorbeeld.

Geheugenverlies betekent dementie

Bij dementie is er sprake van geheugenverlies. De informatie is uit het hoofd verdwenen en komt ook niet meer terug. In de loop van de tijd zal er ook steeds minder onthouden worden. Waar in het begin alleen de naam niet meer onthouden wordt, zal later de persoon ook niet meer herkend worden. Ook alledaagse bezigheden zoals een boterham smeren of koffie zetten worden moeilijk, omdat de handelingen niet meer in het geheugen zijn opgeslagen.

dementie
Lees ook: Alzheimer en dementie: wat is het verschil?

Een geheugentest doen

Via de website van Alzheimer Nederland kunt u een geheugentest doen. Deze kunt u voor uzelf of voor een naaste invullen. Deze geeft een mate van vergeetachtigheid en een toelichting. Het is een korte test, voor een uitgebreidere variant kunt u bij de huisarts terecht.

Naar de huisarts gaan

Het gedrag van de persoon kan ook veranderen. Wanneer u vermoedt dat uw naaste dementie heeft, is het soms lastig om dit bespreekbaar te maken. In een eerder artikel leggen we uit hoe u dan uw naaste kunt motiveren om naar de huisarts te gaan.

(Bron: Alzheimer Nederland, Dementie.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord