trombose

De vele (onbekende) gezichten van trombose centraal tijdens Wereld Trombose Dag

Op Wereld Trombose Dag, zaterdag 13 oktober 2018, vragen ruim 160 organisaties wereldwijd aandacht voor trombose. De Trombosestichting Nederland (TSN) lanceert hieromheen de campagne Trombose kent vele gezichten, waarin 11 persoonlijke verhalen centraal staan, die laten zien dat iedereen trombose kan krijgen.

Trombose 1 van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland

De gemiddelde Nederlander weet weinig over trombose en dat het levensbedreigend kan zijn is vaak al helemaal onbekend. Terwijl elk uur 11 mensen in Nederland trombose krijgen. Bijvoorbeeld in een been, de onderbuik of in de longen. Per dag overlijden hieraan 3 mensen. Ook veel hart- en herseninfarcten worden veroorzaakt door trombose. Dit treft ruim 200 mensen per dag, waarvan er 40 overlijden. Trombose is daarmee 1 van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Snelle herkenning is belangrijk, zodat ernstige gevolgen voorkomen kunnen worden, maar dat is vaak een probleem. De symptomen worden zowel door de patiënt als een arts niet altijd meteen herkend.

Van trombosebeen tot embolie

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Bij een bloedstolsel in een ader wordt gesproken van veneuze of diep-veneuze trombose (DVT). Vaak is dit een trombosebeen. Als een bloedstolsel in een ader losschiet kan het verderop in het lichaam een verstopping veroorzaken. Dit heet een embolie. Een veel voorkomend voorbeeld is een longembolie. Als een deel van het lichaam geen zuurstof meer krijgt door een stolsel, bijvoorbeeld in de darmen of longen, dan is dat een darminfarct of longinfarct. Bij een stolsel in een slagader wordt gesproken van een arteriële trombose. Dit kan een hartinfarct of herseninfarct veroorzaken.

Symptomen

Welke symptomen iemand heeft hangt af van de plek waar trombose optreedt. Het kan in een ader of slagader optreden. In een ader bijvoorbeeld in een been of arm. Symptomen zijn bijvoorbeeld een rode plek of kramp. Het lastige is dat de klachten ook op andere aandoeningen lijken, zoals een zweepslag. Een bloedprop kan doorslaan naar de longen. Wie hiermee te maken heeft kan onder andere kortademig worden en pijn krijgen in de schouderbladen. Dat zijn ook wel kenmerken van een hartaanval. In een slagader kan trombose ook ontstaan, bijvoorbeeld in het hart of hersenen. Symptomen als uitstraling naar de arm, uitval van hersenen en niet goed spreken kunnen dan voor komen.

Te laat herkend

Een probleem is dat de diagnose soms erg laat wordt gesteld. Hallo Nederland spreekt in de uitzending van vrijdag 12 oktober 2018 2 patiënten die aanvankelijk niet aan trombose denken en het niet als zodanig herkennen. Ook hun onderzoekende artsen hebben er lang over gedaan om tot de juiste diagnose te komen. Zij vertellen hun verhaal om te waarschuwen dat ook jonge en gezonde mensen en zelfs (top)sporters door trombose getroffen kunnen worden. Hun advies: neem klachten serieus en blijf de huisarts ermee lastig vallen als die het niet serieus neemt.

Trombosestichting Nederland

Trombosestichting Nederland stimuleert en financiert wetenschappelijk onderzoek naar trombose en geeft voorlichting over de risicofactoren, het herkennen en de behandeling ervan. Voor Wereld Trombose Dag zijn op de website van de stichting verhalen van 11 patiënten te bekijken, elk met verschillende vormen van trombose. Daarnaast hangen posters door het hele land en komen 3 van de 11 mensen terug in een televisiespot die vanaf 13 oktober op televisie te zien is.

Betere diagnose buiktrombose

Op Wereld Trombosedag wordt ook de opbrengst bekend gemaakt van een crowdfunding-actie voor het onderzoeksproject van internist dr. Erik Klok, naar een betere diagnose van buiktrombose. Het gaat om een scan waarmee het verschil tussen een nieuwe en oude buiktrombose kan worden waargenomen. Bij een oude trombose hoeven patiënten geen bloedverdunners te slikken. Naar verwachting hoeft een derde van de patiënten dankzij deze techniek geen bloedverdunners meer te slikken. Erik Klok over het resultaat van zijn onderzoek: “Door de grote ervaring die we al hebben opgedaan met deze nieuwe MRI techniek in beentrombose, ben ik er van overtuigd dat we met onze studie zorgen voor een nauwkeuriger diagnose van buiktrombose. Dat maakt een groot verschil in mijn spreekkamer: ik kan patiënten dan veel beter voorlichten over hun prognose en hoef de potentieel gevaarlijke antistollingsbehandeling alleen voor te schrijven als de trombose echt relevant is”.

Hallo Nederland behandelt dit onderwerp op vrijdag 12 oktober 2018 om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: ANP, Trombosestichting Nederland, Hallo Nederland)

Geef een reactie