Duur 14:59
Gepubliceerd op 20 december 2018

Uw maaltijd mooi op de foto zetten? Zo doet u dat

Een bijzonder mooi opgediende maaltijd wordt anno 2018 meestal eerst gefotografeerd voordat er een hap van wordt genomen. Het goed vastleggen van voedsel is echter geen makkelijker klus en het vergt enige oefening. Met deze tips heeft u de grootste kans dat het diner er op de foto net zo lekker uitziet als op het bord. 

Fotografeer voordat het eten begint

Heeft u zelf een bijzonder mooie maaltijd gecreëerd, bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen? Probeer deze dan niet te fotograferen als het diner op het punt van beginnen staat. Neem uw tijd en pak  telefoon of het fototoestel er eerder bij, zodat u even de tijd heeft.

Gebruik 1 lichtbron

Veel licht is belangrijk om een mooie foto van uw eten te maken. Daglicht is de beste optie, maar een felle, witte lamp volstaat ook als het buiten al donker is. Het gebruik van meerdere lampen die verschillend van kleur zijn, wordt afgeraden.

Kies voor het juiste servies

Dat het eten er lekker uitziet is het allerbelangrijkste, maar ook het servies kan een foto maken of breken. Als u een zeer kleurrijk gerecht maakt, is het bijvoorbeeld handig om een bord in een neutrale kleur te kiezen en vice versa. Wees verder alert op vingerafdrukken, want die zijn al snel goed zichtbaar op borden of schalen en doen de foto geen goed.

Denk aan het bestek

Soms kan het erg mooi zijn om de foto iets meer aan te kleden, bijvoorbeeld door er bestek bij te leggen. Als u hiervoor kiest, is het belangrijk dat het niet te veel glimt en dat er geen vingerafdrukken op zitten.

De juiste positie

Als u daadwerkelijk gaat beginnen met fotograferen, is het verstandig om het gerecht vanuit meerdere hoeken op de foto te nemen. Probeer bijvoorbeeld een foto van boven, een van voren, een van veraf en eentje van dichtbij. Als u de foto’s terugkijkt, zult u zien dat het er vanuit verschillende hoeken heel anders uitziet. Ook variëren in formaat kan voor een verrassend effect zorgen. Soms werkt een liggende foto veel beter dan een staande, om maar een voorbeeld te noemen.

Wees niet bang om uw creativiteit te gebruiken

Wilt u uw foto graag aankleden met iets meer dan alleen bestek? Aarzel dan vooral niet. Gebruik uw creativiteit en fleur het geheel op met objecten die u zelf passend vindt. Fotografen die eten op professionele basis vastleggen, kiezen bijvoorbeeld vaak voor een flesje olijfolie, glazen of takjes verse kruiden.

Ook interessant

Wilt u eten fotograferen met uw mobiele telefoon? Bekijk dan de superhandige mobiele fotografietips van fotograaf Nico Brons. Hiermee zorgt u ervoor dat uw foto’s nóg mooier worden. De tips zijn opgedeeld in 2 filmpjes.
Bekijk deel 1

Bekijk deel 2

Hallo Nederland besteedt op 20 december 2018 aandacht aan het fotograferen van eten door de jaren heen.

(Bron: Lucie Beck, redactie Hallo Nederland)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer