Keelpijn

Koud of warm water, wat werkt beter tegen keelpijn?

Keelpijn is vervelend. Het geeft een pijnlijk gevoel in de keel, waardoor praten en slikken moeilijk gaat. Om de pijn te verzachten is het goed om te blijven drinken, hoe lastig dit misschien ook is. Maar wat is dan beter, koud of warm water? 

Keelpijn door verkoudheidsvirus

Keelpijn ontstaat in de meeste gevallen door het verkoudheidsvirus. Andere oorzaken zijn het coronavirus, roken, na veel schreeuwen of bij een vergrote schildklier. Als het verkoudheidsvirus de oorzaak is, dan gaat het over het algemeen na een dag of 10 vanzelf weer over. Zo niet, neem dan contact op met de huisarts.

keelpijn
Lees ook: Keelpijn? Begin niet direct met medicijnen

Veel drinken

Bij keelpijn is de keel ontstoken en geïrriteerd. De mond is droog en door de irritatie ontstaat een kriebel die vaak weer aanzet tot hoesten. Het is belangrijk dus om de keel goed vochtig te houden. Veel drinken helpt.

Warm of koud water?

Maar wat is beter warme of koude dranken? Beide helpen. Het is sowieso goed om bij keelpijn te blijven drinken. Minimaal 8 tot 10 glazen per dag. Koud water verzacht de pijn en onderdrukt de kriebel. Drink het water gewoon uit de kraan en niet te koud. Naast dat u op deze manier voldoende vocht binnenkrijgt, zorgt het er ook voor dat de bacteriën in de mond worden weggespoeld.

Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn. De warme drank heeft een kalmerend effect op de keel. Neem bijvoorbeeld kamille- of zoethoutthee. Kamille heeft een licht ontstekingsremmend en ontsmettend effect. Zoethoutthee heeft een verzachtende werking. Gebruik daar niet te veel van, maximaal 1 kopje per dag. In deze thee zit de stof glycrrhizine. Krijgt u daar te veel van binnen, dan kan dat effect hebben op uw bloeddruk.

Rust goed uit

Naast veel drinken helpt rust ook tegen keelpijn. Slaap voldoende en geef uw stem rust. Door minder te praten (niet fluisteren, dat kost veel kracht), kan de keel herstellen. Om de kriebel te onderdrukken kunt u ook op een snoepje zuigen. Dat hoeft geen speciale zuigtablet te zijn. De keelpijn gaat er niet van over, maar het verzacht wel.

(Bron: Thuisarts.nl, Apotheek.nl,AD, Margriet, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie