Betere zorg begint met een goed gesprek

Dagelijks beslissen patiënten samen met artsen over de vervolgstappen van hun behandeling. Maar in veel van dit soort gesprekken heeft de patiënt niet het gevoel een waardevolle bijdrage aan het gesprek te kunnen leveren. Het is nog veel eenrichtingsverkeer. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. Daarom gaat op 4 oktober 2016 de campagne Betere zorg begint met een goed gesprek van start.

Eenrichtingsverkeer

Van de 4600 ondervraagden heeft 4 op de 10 geen goed gevoel over het gesprek. De patiënten geven aan dat artsen vaak wel meerdere behandelopties voorleggen, maar dat ze zich onvoldoende betrokken voelen bij de uiteindelijke beslissing. ,”Het is nog te vaak een eenrichtingsverkeer in de communicatie tussen arts en patiënt. Juist de situatie van de patiënt is van belang om samen een goede beslissing te kunnen nemen”, aldus directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie.

Bewuster maken

Samen met Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) beginnen de Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten de campagne Betere Zorg begint met een goed gesprek. Het doel is om artsen en patiënten nog bewuster te maken van het belang van samen beslissen over de meest geschikte behandeling. Volgens Marcel Daniëls, voorzitter Raad Kwaliteit van de Federatie Medisch Specialisten en cardioloog, moet de campagne bijdragen aan een grotere bewustwording bij artsen én patiënten. De medische kennis van de arts en de persoonlijke context van de patiënt zijn even belangrijk om samen tot een goede beslissing te komen. Communicatie daarover is ontzettend belangrijk, ook in de opleiding van artsen krijgt dit een steeds prominentere rol.

Begin een goed gesprek

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) geeft dinsdagmiddag samen met schrijver Bart Chabot, die ambassadeur is van de campagne, het startsein met een oproep aan alle patiënten, artsen en ziekenhuizen om mee te doen. Op de website Begin een goed gesprek staan filmpjes van Bart Chabot, informatie en ander materiaal voor patiënten en artsen om hen te ondersteunen bij het samen beslissen.

(Bron: ANP/Patiëntenfederatie)

Geef een antwoord