Uitgeputte zorg

Meldpunt: uitgeputte zorg houdt adem in

Oververmoeid ziekenhuispersoneel doet wat het kan om zoveel mogelijk coronapatiënten te helpen. Maar als de corona-opnames blijven oplopen, komt code zwart dichterbij. Gevolg is ook dat veel andere patiënten het nakijken hebben. Het stuwmeer aan uitgestelde behandelingen vult zich verder. Ook in de verpleeghuizen nemen de besmettingen en de spanningen verder toe. 

Isolement door uitstel operatie

Valerie van de Vlier (42) heeft een progressieve nierziekte en moet een transplantatie ondergaan. Er is een donornier beschikbaar, maar er is geen capaciteit in het ziekenhuis om deze operatie uit te voeren. Terwijl ze wacht, moet ze dagelijks dialyseren. Door de medicijnen die ze slikt, werkt een coronavaccin niet bij haar. Gevolg is dat haar gezin al maanden in isolement leeft. Valerie zit er compleet doorheen.

Wachten op een operatie

Roel Botter (74) wacht al een jaar op een knieoperatie. Zijn vrouw Kootje kreeg vorig jaar last van haar been. De huisarts kan haar door corona niet ontvangen in de huisartsenpraktijk. Op een e-consult wordt een verkeerde diagnose gesteld. Als gevolg daarvan wordt aderverkalking in haar been te laat herkend. Vlak na amputatie van haar been overlijdt Kootje.

Ook in verpleeghuizen loopt de druk op

Ook in de verpleeghuizen loopt de coronadruk flink op. Meldpunt gaat langs bij woonzorgcentrum De Vloet in Oisterwijk, waar meerdere bewoners in quarantaine zitten en één op de vijf medewerkers ziek is. Op de werkvloer zijn felle discussies gaande tussen wel- en niet-gevaccineerde medewerkers.

Elles de Bruin spreekt met Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland over de uitgestelde zorg en met Conny Helder van zorgkoepel ActiZ over de oplopende coronabesmettingen in de verpleeghuizen.

Faalde toezichthouder ACM?

De curator van het failliete EnergieFlex is kritisch op toezichthouder ACM en de Consumentenbond. Curator Willem Jan van Andel maakt ruim twee jaar na het faillissement van EnergieFlex de balans op. Volgens hem faalde toezichthouder ACM en had de Consumentenbond kritischer moeten zijn op EnergieFlex. Extra pikant is dat deze faillissementsafwikkeling valt in een periode waarin opnieuw drie energieleveranciers failliet gaan: Welkom Energie, Allure Energie en Enstroga. Welke lessen vallen hieruit te trekken en hoe voorkom je dat je als consument slachtoffer wordt? Edwin van Houten, directeur Consumenten bij toezichthouder ACM en MAX Ombudsman Jeanine Janssen geven tekst en uitleg.

Het programma Meldpunt is te zien op vrijdag 26 november 2021 om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

    EdwinenPeter says:

    De druk op de zorg loopt op dat horen we al jaren en dat is terecht. De oorzaak licht voor 100% door de marktwerking in de zorg er zijn 5 ziekenhuizen of failliet of andersinds gesloten. IC s gesloten ruim 27.000 verplegers of verpleegkundigen ontslagen of zelf opgestapt. De verpleegkundigen zijn robots geworden die hun eigen visie teloor zien gaan door de admisitratie die zegt wat ze moeten doen en hoeveel tijd ze daarvoor hebben. In Nederland hebben we 6.8 IC op 100.000 inwoners in Belgie 11.5.
    De oorzaak is duidelijk 10 jaar Rutte en de gezondheidszorg is een fabriek geworden die door managers worden geleid

      dragon says:

      Er zijn maar weinig mensen die deze mening delen.
      Ik roep al jaren dat de marktwerking alles kapot maakt.
      Alleen de VVD stemmers zijn daar blind voor.
      Het meeste gemeenschapsgeld verdwijnt in de administratie, winst, reclame, en in de zakken van de managers.
      Het energie debacle is de laatste pijler die omvalt.
      We betalen ons blauw aan allerlei zaken waaronder ook de premie ziektekosten.
      Maar ik heb het idee dat dit een roep in de woestijn is.
      Maar toch weer eens geprobeerd “bij deze”