sportweekend

In beeld: uitermate succesvol sportweekend voor Nederland

Het was een fantastisch sportweekend voor Nederland. Er worden tijdens de verschillende kampioenschappen veel medailles gepakt door de sporters. Een overzicht in beeld. 

Roeien

Vanaf 2 augustus 2018 komt in het Schotse Glasgow de crème de la crème van de Europese sportwereld bij elkaar voor EK-wedstrijden op verschillende disciplines. Onder meer de Nederlandse turnsters, wielrenners, roeiers en zwemmers mogen laten zien wat zij waard zijn. Dit doen zij niet onverdienstelijk, want bij het roeien is het al meteen raak. In totaal pakken de Nederlandse  7 medailles, waarvan 3 keer zilver, 3 keer brons en 1 keer goud.

wk roeien

Marieke Keijser (rechts) en Ilse Paulis (links) pakken het goud bij de lichte dubbel 2.

Zwemmen

In 2017 zwemt Ranomi Kromowidjojo naar de Europese titel op de 50 meter vrije slag, maar in 2018 kan zij de titel niet prolongeren. Zij is niet in topvorm, maar alsnog snel genoeg voor het brons.

Ranomi

Kromowidjojo met haar medaille.

Deze bronzen medaille is overigens niet het enige eremetaal dat zij mee naar huis mag nemen. De estafetteploeg wint op vrijdagavond 3 augustus 2018 tijdens de 4 x 100 meter vrije slag een zilveren medaille. Naast Ranomi Kromowidjojo maken ook Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Kim Busch deel uit van het team. Heemskerk kan op haar beurt op 6 augustus 2018 nog een medaille winnen tijdens de finale van de 200 meter vrije slag.

Wielrennen

Tijdens het EK in Glasgow wordt er ook gefietst. De vrouwelijke wielrensters – die tot de wereldtop behoren- doen succesvol mee aan de wegwedstrijd. Marianne Vos, die in 2012 een olympische medaille wint op dit onderdeel, wordt 2e. De andere Nederlandse deelneemsters lijken tot het laatste rondje ook goede kans te maken op een podiumplek, maar helaas halen zij het niet.

Marianne Vos glasgow

Marianne Vos wint het zilver.

Naast wedstrijden op de weg, wordt er natuurlijk ook gefietst op de baan. Tot nu toe blijkt het de baanwielrenners voor de wind te gaan, want er worden maar liefst 3 gouden medailles en 1 bronzen gewonnen. Er is goud voor de mannen op de teamsprint, maar ook op de individuele afstanden doen de Nederlanders het goed. Kirsten Wild wint de 10 kilometer scratch (een peletonwedstrijd, red.) en Matthijs Buchli de tijdrit over 1 kilometer.

Matthijs Buchli

Buchli na de finish op de tijdrit.

Turnen

In de turnhal van het EK mag de Nederlandse turnploeg laten zien wat zij in huis hebben. De prestatie die zij leveren is goed genoeg voor een 3e plaats. Een historische prestatie, want al vanaf 2002 worden er geen medailles meer gewonnen door de Nederlandse turnteams.

De teammedaille is niet het enige succes voor de turnsters. Sanne Wevers, de olympisch kampioen op het onderdeel balk, weet in Glasgow ook Europees kampioen te worden.

Sanne Wevers

Sanne Wevers na haar winnende oefening.

Hockey

Honderden kilometers verderop, in de Britse hoofdstad Londen, weten de Nederlandse hockeydames voor de 9e keer de wereldtitel binnen te slepen tijdens het WK Hockey. Uiteraard zijn ze hier bijzonder blij mee.

hockey wereldkampioen

De hockeysters vieren hun overwinning.

Parasporters

Het bloedhete Italiaanse Maniago is het toneel van het WK Parawielrennen 2018. Voor de Nederlandse deelnemers blijkt dit een succesvol toernooi, want de ploeg keert huiswaarts met 9 gouden, 3 zilveren en 1 bronzen plak. 2 van de 9 gouden medailles worden gewonnen door handbiker Jetze Plat. de regerend wereldkampioen op de tijdrit weet deze titel in 2018 te prolongeren en ook de wegwedstrijd schrijft hij op zijn naam.

 

(Bron: ANP, wielrenieuws.nl, NU.nl, AD, Teamnl.nl)

Geef een reactie