Simone Biles sportweekend

Het sportweekend van MAX Vandaag: turngeschiedenis op WK in Antwerpen, wielertransferperikelen

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Robbert: Zullen we beginnen met een terugblik op de Europese wedstrijden van PSV, Feyenoord, AZ en Ajax? Is de terugkeer in de Champions League van de 2 eerstgenoemde clubs jou bevallen, Hein?

Hein: Als voetballiefhebber zeg ik: jazeker. Want ik heb op dinsdag en woensdag 2 hele enerverende wedstrijden gezien. PSV is uiteindelijk nog goed weggekomen met een punt tegen Sevilla, Feyenoord had veel meer verdiend tegen Atlético Madrid. ‘Cum laude gezakt’ heb ik gelezen bij Voetbal International, wel een treffende samenvatting. Beter op alle fronten, behalve op het scorebord, zoals we helaas wel vaker hebben gezien bij Nederlandse clubs in Europa. Ajax is in de Europa League nog steeds zoekende, maar pakt wel een puntje tegen AEK Athene. AZ herstelt zich na een blamage in Bosnië-Herzegovina (0-3 voor, 4-3 nederlaag), wint van Legia Warschau en staat weer gedeeld aan kop in de poule.

Robbert: Altijd maar voetbal Hein, maar ook Parijs 2024 komt met rasse schreden nader. Er vinden momenteel nogal wat Olympische kwalificatiewedstrijden plaats, meestal gekoppeld aan een WK, zoals bij het turnen en het beachvolleybal. In de paardensport is de Military in Boekelo een selectiewedstrijd voor veel landen. En niet te vergeten is er zaterdag het laatste wielermonument van het seizoen: de Ronde van Lombardije. Wist je dat wij 1 oud-winnaar van ‘Lombardije’ aan de start hebben staan? Dat is ‘good old’ Bauke Mollema (36).

Hein: Inderdaad een mooie mijlpaal voor Bau, in een sowieso al heel verdienstelijke carrière. We hopen op nieuw Nederlands succes, maar het internationale deelnemersveld is sterk. Met extra aandacht voor een andere oud-winnaar, Thibaut Pinot, die zijn allerlaatste wedstrijd rijdt. En na Lombardije daarna gaan we spannende maanden tegemoet op de wielertransfermarkt. Waar gaat Primož Roglič naartoe? Komt de fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step erdoorheen? Met of zonder Remco Evenepoel? Benieuwd of de Jumbo’s in 2024 ook zo dominant zijn. En over dominantie gesproken: ondertussen kan Max Verstappen titel nummer 3 in de Formule 1 pakken, we gaan het bijna normaal vinden.

Robbert: Doch even terug naar het WK turnen in Antwerpen, waar wereldster Simone Biles niet alleen de VS opnieuw de wereldtitel bezorgde bij de vrouwenteams, maar waar zij zelf iets héél bijzonders deed bij haar comeback. Ze deed de Yurchenko dubbele snoeksprong, die vanaf nu de ‘Biles II’ heet. Ze had al 1 unieke, voor onmogelijk gehouden sprong op haar naam staan (de Biles I), en nu dus al 2. Gezien? Je gelooft het echt niet. Zó knap! Intussen werden onze dames 7e in de landenfinale en hebben ze zich ruimschoots geplaats voor de Spelen. Wat nog volgt, zijn de toestelfinales heren en dames individueel.

Hein: Verder naderen we het einde van de poulefase in het WK rugby in Frankrijk. Fiji kan zeer verrassend de kwartfinale halen, ten koste van de grote buurman uit Australië. Tragisch genoeg moet de sterspeler van Fiji hierdoor de begrafenis van zijn 7-jarige zoontje missen. Na zondag kennen we de laatste 8 op dit WK. Ook bijzonder: het WK cricket in India, met Nederland als enige Europese deelnemer naast Engeland. Met andere woorden: we hoeven ons wederom niet te vervelen dit sportweekend. Ik ga nu genieten van een weekje vakantie, waar zullen we het over 2 weken eens over hebben, Robbert?

(Foto: Lionel Bonaventure/AFP)

Geef een reactie