Artsen schrijven te vaak pillen voor

Het zomaar voorschrijven van een pilletje bij bijvoorbeeld diabetes, reume of chronische vermoeidheid is niet voldoende. Het aanpassen van voeding en leefstijl is minstens zo belangrijk en kan een patiënt écht helpen de kwaliteit van leven te verbeteren.

Gezond leven

Om die focus op gezond leven te krijgen, heeft een groep jonge artsen de nieuwe artsenvereniging Arts en Voeding opgericht. Zij willen dat huisartsen hun kennis over voeding en de effecten daarvan op ziekte en gezondheid vergroten. “Huisartsen schrijven te vaak pillen voor”, aldus Tamara de Weijer, huisarts en initiatiefneemster van de vereniging. “Het aanpassen van voeding en leefstijl is minstens zo belangrijk. Veel artsen hebben geen idee wat de mogelijkheden van goede voeding kunnen zijn.”

Welvaartsziekten

Artsen denken vaak ten onrechte dat hun patiënten weinig gemotiveerd zijn om hun levensstijl te veranderen. “De kunst is juist om dat naar boven te halen”, aldus de Weijer. We eten te veel industrieel bewerkt eten, en dat heeft gevolgen voor de gezondheid. Welvaartsziekten nemen wereldwijd sterk toe, de kwaliteit van leven daalt en de zorg wordt steeds duurder. Met een pil pak je de oorzaak van veel problemen niet aan. Dit kan volgens de vereniging wel met gezondere voeding en een betere leefstijl.

Levensstijladvies

Onderzoeken waar patiënten met diabetes type 2 met voeding- en levensstijladvies worden behandeld, laten goede resultaten zien. Ze hoeven minder of soms helemaal geen medicijnen meer te gebruiken. Ook al is dit wetenschappelijk al lang bekend, slechts 10 procent van de huisartsen weet van deze mogelijkheid, die tot miljarden besparingen in zorgkosten zou kunnen leiden. De vereniging Arts en Voeding gaat online een wetenschappelijk kennisplatform starten om kennis onder artsen en patiënten te delen, zo zouden steeds meer artsen in beweging moeten komen.

Voorbereiden op doktersbezoek

Bent u het niet eens met advies wat u krijgt van uw dokter? Dan kunt u natuurlijk in gesprek gaan met uw dokter. In de cursus voorbereiden op doktersbezoek krijgt u enkele handvatten om op een prettige manier het gesprek in te gaan.

(Bron: RTL Nieuws)

Geef een reactie