ambulances

Ambulances onvoldoende voorbereid op een aanslag

Als er een aanslag in Nederland wordt gepleegd, dan zijn ambulances onvoldoende uitgerust en de medewerkers onvoldoende voorbereid. De zorg hierover is onder het ambulancepersoneel groot. Volgens FNV en CNV Ambulancezorg zijn er nog steeds geen landelijke protocollen die de veiligheid van het ambulancepersoneel moeten waarborgen.  “Personeel moet veilig zijn werk kunnen doen. Helmen en veiligheidsbrillen zijn nodig om eerst jezelf goed te beschermen voordat je je werk kunt doen”, zegt Fred Seifert van de FNV tegen BNR.

Terrorismekits

De ambulances zijn momenteel niet goed uitgerust voor als er een aanslag wordt gepleegd. Zo zijn onder andere nog niet voorzien van ’terrorismekits’ om zich te beschermen tegen bijvoorbeeld een gifgasaanval. Daarnaast zijn er nog geen afspraken gemaakt over de spullen die in de ambulances aanwezig moeten zijn als ze uitrukken naar de plek van de aanslag.

Niet alleen in Nederland zijn ambulances onvoldoende voorbereid op een aanslag. Bij aanslagen in het buitenland gebruikten ambulancemedewerkers bij ernstige wonden soms een riem om een arm of been af te binden. In de terrorismekits moet dus ook knelverband zitten om ernstige bloedingen van slachtoffers te stelpen.

Regionaal geregeld

Een mogelijke reden waarom ambulances nog niet optimaal voorbereid zijn op een aanslag, komt omdat voor een groot deel de ambulancezorg op regionaal niveau geregeld wordt. “Je kunt er tegenaan lopen dat 2 regio’s verschillende inzetten en coördinatie hebben. Dat moet je niet hebben bij een terreurdaad”, aldus Seifert.

Protocollen in de maak

Ambulancepersoneel wacht volgens CNV en FNV op landelijke protocollen voor de aanpak in het geval van een terroristische aanslag. Ambulancezorg Nederland zegt dat er recent landelijk is afgesproken hoe medewerkers moeten omgaan met terrorisme, maar dat de details nog moeten worden uitgewerkt.

(Bron: NOS/Metronieuws)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Hanneman says:

    Heb door berichtgeving op het kijkglas het idee dat onze ambulances al regelmatig met terrorisme te maken hebben. Dat ze worden bedreigd, mishandeld, bekogeld, beledigd en desondanks hun plicht doen. Pet af! Dank u wel! Niet te geloven eigenlijk. Voorts is men politiek bezig met te bekijken hoe de ambulancediensten kunnen worden geprivatiseerd en gaan we leren hoe alles daardoor beter wordt, u mag zelf raden welke partij. Dat wordt nog wat als een keer ergens iets ontploft.