Papegaaienziekte

Papegaaienziekte laait voorzichtig op in Nederland: hoe herkent u de ziekte bij vogels en mensen?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt in maart 2024 voor de aanwezigheid van papegaaienziekte in Europa. Deze ziekte komt voor in Duitsland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk én Nederland. Sinds Kerstmis 2023 zijn er 21 besmettingen zijn geregistreerd, verspreid over het hele land. Dat lijkt weinig, maar toch is er sprake van een opvallende toename. Wat is de papegaaienziekte en hoe gevaarlijk is het voor de mens?

Zoönosen: van coronavirus tot papegaaienziekte

Nederland heeft de afgelopen jaren al te maken gekregen met verschillende zoönosen, infectieziektes die overdraagbaar zijn van dier op mens. Het coronavirus is de bekendste zoönose, maar ook Q-koorts, vogelgriep en de ziekte van Lyme vallen onder deze categorie. En nu is dus de papegaaienziekte in opkomst, nog zo’n besmettelijke dierziekte. Het aantal bekende besmettingen sinds Kerstmis 2023 is 2 keer zo hoog als een jaar eerder. Maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sluit niet uit dat het werkelijke aantal nog iets hoger ligt, omdat niet elke besmetting geregistreerd wordt. Volgens CNN zijn er zelfs 5 sterfgevallen geweest in Europa.

Veteranenziekte legionella
Lees ook: Hoe ontstaat veteranenziekte en wat kunt u eraan doen?

Hoe herkent en voorkomt u papegaaienziekte bij vogels?

Een bacterie met de naam Chlamydophila psittaci staat aan de basis van papegaaienziekte. Verschillende soorten vogels kunnen deze bacterie bij zich dragen. Naast papegaaien zijn dat onder meer parkieten, eenden, duiven en kanaries. Heeft u zelf één of meerdere van dit vogels in huis en vermoedt u dat ze de papegaaienziekte hebben? Dan bent u verplicht om dit te melden aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), om het risico op verdere besmetting te voorkomen. En zorg dat u de vogelverblijven goed schoon houdt.

Vocht uit de ogen en neus, diarree en een verminderde eetlust zijn de belangrijkste symptomen. Ook als de vogel een ineengedoken lichaamshouding heeft, kan dit duiden op besmetting. Deze symptomen komen niet altijd aan de oppervlakte, maar vogels kunnen wel overlijden aan een besmetting met de bacterie.

Twijfeltelefoon
Lees ook: De Twijfeltelefoon, handig overblijfsel uit coronatijd: hoe en waarvoor kunt u dit nummer bereiken?

Hoe herkent en voorkomt u papegaaienziekte bij mensen?

Als mensen in contact komen met een besmette vogel, kunnen ze zelf besmet raken. Maar de bacterie kan ook via de luchtwegen binnendringen. De kans op ernstige ziekteverschijnselen is niet groot, al kunt u er wel koorts, hoofd- en spierpijn aan overhouden. In sommige gevallen kan de papegaaienziekte zelfs tot een longontsteking of bloedvergiftiging leiden.

Vanzelfsprekend heeft u meer kans om de papegaaienziekte op te lopen, als u zelf vogels in huis heeft. Zorg dat hun verblijven schoon en hygiënisch zijn en dat ze zo weinig mogelijk in contact komen met wilde vogels. Daarnaast kunt u een dierenarts inschakelen, om de vogels preventief te testen op de aanwezigheid van bacteriën. Sowieso kan het geen kwaad om uw handen te wassen als u vlak daarvoor een dier heeft aangeraakt. Wat voor vogels geldt, geldt tot slot ook voor mensen: bij vermoeden van besmetting met de papegaaienziekte bent u verplicht dit te melden.

(Bron: Archief, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, RIVM, Algemeen Dagblad, Margriet, De Telegraaf, ANP, CNN. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie