Xylella-bacterie

Oproep aan vakantiegangers: neem geen planten mee vanwege Xylella-bacterie

Het kan aanlokkelijk zijn om een mooie plant voor thuis mee te nemen vanaf een vakantieadres. Of om een stekje te nemen van een plant die het daar zo prachtig doet. Alleen is dat niet zonder risico. Op die manier kunnen er ook plantenziekten mee in ons land gevoerd worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept daarom iedereen op om geen planten of stekjes mee te nemen uit het buitenland. Momenteel zijn er vooral zorgen om de Xylella-bacterie.

Xylella-bacterie

De Xylella-bacterie vormt de laatste jaren een steeds grotere bedreiging. Deze bacterie is schadelijk voor een groot aantal plantensoorten. Hij wordt verspreid door de schuimcicade, een insect dat ook in Nederland veel voorkomt. Voor mensen vormt de Xylella-bacterie gelukkig geen gevaar, maar het is dodelijk voor ruim 300 plantensoorten. Door Xylella kunnen planten verwelken, verdrogen en afsterven. In Italië heeft de bacterie inmiddels al aan miljoenen olijfbomen het leven gekost. Ook onder andere bramen, oleanders en eiken lopen gevaar. De ziekte is ook al opgedoken in de vakantielanden Frankrijk, Spanje en Portugal.

Bij besmetting worden alle gevoelige planten in de wijde omgeving vernietigd

Om de Xylella-bacterie buiten de grenzen te houden, neemt de NVWA meerdere maatregelen. Zo worden controles uitgevoerd bij de buitengrens, importeurs en tuincentra. Mocht er een besmetting opduiken, dan staat er een crisisteam klaar. Op de website van de NVWA is te lezen wat er in het geval van een besmetting gebeurt. Alle voor Xylella gevoelige planten in een straal van minimaal 50 meter rondom een besmetting worden dan vernietigd. In tuinen, boomgaarden, parken, bossen, overal. En in een straal van 2,5 kilometer rondom een besmet gebied mag 4 jaar lang geen vatbare plant meer vervoerd worden. Het gebied gaat in quarantaine. Dat betekent geen nieuwe planten in de tuin, maar ook geen handel voor tuincentra, telers en geen export.

Besmetting moeilijk te zien

Om de agrarische sector, de natuur, parken en tuinen in Nederland te beschermen, roept de NVWA daarom op om geen enkele plant meer mee te nemen uit het buitenland. Het is namelijk niet altijd te zien of een plant of stek besmet is of niet. Door alleen planten in Nederland te kopen, blijft de ziekte het groen in ons land hopelijk bespaard.

(Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Foto: Shutterstock)

Geef een reactie