huldiging

5 olympiërs geridderd tijdens huldiging olympische en paralympische spelen

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Margriet hebben de Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische en Paralympische Winterspelen 2018 vrijdagmiddag 23 maart ontvangen op Paleis Noordeinde. Ervoor heeft in de Grote Kerk in Den Haag al het officiële huldigingsprogramma plaatsgevonden.

Grote Kerk

Tijdens het officiële huldigingsprogramma in de Grote Kerk in Den Haag zijn alle atleten, coaches en begeleiders van TeamNL ontvangen en toegesproken door viceminister-president Hugo de Jonge en minister van Sport Bruno Bruins. Chefs de mission Jeroen Bijl en Esther Vergeer hebben een dankwoord gesproken. Vervolgens zijn de olympiërs naar Paleis Noordeinde vertrokken, waar een deel van de sporters per fiets aankomt.

huldiging

huldiging

Bibian Mentel (L) en Ireen Wust (R).

Geridderd

Voor hun gouden medailles op de Winterspelen in Pyeongchang zijn 5 sporters geridderd. Het gaat om schaatssters Carlijn Achtereekte en Esmee Visser, schaatser Kjeld Nuis, shorttrackster Suzanne Schulting en zitskiër Jeroen Kampschreur. Het vijftal is tijdens de huldiging van de olympische en paralympische sporters in de Grote Kerk van Den Haag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Sportminister Bruno Bruins heeft de lintjes opgespeld.

Bronzen beeldje

Tijdens de plechtigheid heeft Bruins ook Sven Kramer, Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Bibian Mentel naar voren geroepen. Ook zij hebben goud gewonnen in Pyeongchang, maar omdat ze dat ook al op eerdere Winterspelen gepresteerd hebben en daarvoor koninklijk zijn onderscheiden, hebben zij nu geen lintje gekregen. De minister heeft de sporters daarom een bronzen beeldje met de naam Chapeau overhandigd.

(Bron: ANP)

Geef een reactie