Duur 05:25
Gepubliceerd op 9 februari 2018

De Olympische genen van Kjeld Nuis

2013 is niet het beste jaar voor schaatser Kjeld Nuis (1989). Hij plaatst zich niet voor de Olympische Winterspelen van 2014 en daar baalt hij stevig van. Gelukkig lukt het hem wel om 2 startbewijzen te bemachtigen voor de Spelen van 2018.

Hoewel Nederland veel goede schaatsers kent, is Kjeld Nuis al jaren een vaste factor op de kortere afstanden. Vooral 2017 is een goed jaar voor hem; hij wordt wereldkampioen op de 1500 én de 1000 meter. Leuk detail: de baan in Zuid-Korea waarop hij deze overwinningen behaalt, is dezelfde als de baan waarop straks de Olympische Spelen wordt gereden.

Geïnspireerd door Rintje Ritsma

Kjeld is een jaar of 3 als hij thuis bij zijn oma en opa Rintje Ritsma ziet schaatsen op tv. Met open mond ziet hij Rintje rondje na rondje rijden. “Oma, dat wil ik ook!’, roept hij uit en zo geschiedde. Vrij snel na zijn eerste kennismaken met het schaatsen, staat hij voor het eerst op het ijs. Voor Kjeld wordt het schaatsen al vrij snel een serieuze bezigheid, waardoor zijn ouders hem vroeg hebben moeten loslaten. “Hij zit al vanaf zijn 12e niet meer aan tafel tijdens Kerst”, aldus zijn familie.

Wens Kjeld veel succes in PyeongChang!

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer