Olympische Spelen

Eerste olympische week in beeld

De eerste week van de Olympische Winterspelen in PyeongChang zit erop! Voor Nederland was het een bewogen week vol hoogtepunten. Tijd voor een fotoverslag!

De opening

Op 9 februari is het dan eindelijk zover: de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Schaatser Jan Smeekens mag de vlag dragen namens Nederland.

OS: Opening Olympische Winterspelen

Sjinkie Knegt wint zilver

De Winterspelen beginnen meteen goed voor Nederland, want shorttracker Sjinkie Knegt wint op 10 februari de zilveren medaille op de 1500 meter. Hij is hier erg blij mee, zoals te zien op de foto.

OS: Shorttrack 1500 meter (m)

De koning is erbij

Het zilver van Sjinkie is niet het enige succes op de 10e. In de schaatshal pakt Carlijn Achtereekte geheel onverwacht het goud op de 3000 meter langebaan. Ireen Wüst, de verwachte winnaar van de afstand, wordt 2e en Antoinette de Jong 3e. Het eerste volledig Nederlandse podium is een feit. Koning Willem-Alexander is erbij om Achtereekte te feliciteren na afloop van haar gouden race.

Koninklijke felicitaties voor Achtereekte

Keizer Kramer

Slechts 1 dag later, op 11 februari, schaatst Sven Kramer naar het goud op de 5000 meter. Verwacht wordt dat het niet bij deze ene gouden plak blijft, want de 10 kilometer staat ook nog op het programma.

OS: Schaatsen 5000 meter mannen
OS: Schaatsen 5000 meter mannen

Grootste Olympiër

Ook de 12e worden er weer medailles gewonnen, 2 stuks zelfs. Ireen Wüst en Marrit Leenstra doen goede zaken op de 1500 meter schaatsen; Wüst wordt 1e en Leenstra 3e. Het is een historische medaille voor Ireen Wüst, want het is haar 4e gouden medaille op rij en dat maakt haar tot grootste Nederlandse Olympiër allertijden.
OS: Wust en Leenstra gehuldigd voor 1500 meter

Van Kerkhof verrast

Na wat tegenslag voor de shorttrackers (zowel de mannen als vrouwen worden uitgeschakeld tijdens de kwalificaties voor de relay) is het op 13 februari weer tijd voor een feestje. Yara van Kerkhof wint zilver op de 500 meter. Nog gene enkele andere Nederlandse shorttrackester is dit ooit gelukt.
Van Kerkhof in finale 500 meter

Kjeld Nuis en de 1500 meter

En er is meer reden tot blijdschap, want op de langebaan wint Kjeld Nuis zijn eerste olympische medaille op de 1500 meter. Patrick Roest wordt verrassend 2e, maar Koen Verweij kan zijn favorietenrol helaas niet waarmaken. Hij eindigt op de 11e plek.
kjeld nuis goud
OS: Schaatsen 1500 meter mannen

Ter Mors weer kampioen

Met het goud en zilver van Kjeld Nuis en Patrick Roest staat de medaillespiegel inmiddels op 10. Een bijzonder goede oogst, maar daar blijft het niet bij. Jorien Ter Mors wint op 14 februari het goud op de 1000 meter langebaanschaatsen. 4 jaar eerder in Sotsji is zij nog de beste op de 1500 meter.
OS: schaatsen 1000 meter (v)

Teleurstelling en vreugde

15 februari hebben de schaatsliefhebbers in hun agenda gezet als gouden dag, maar dat loopt helaas anders. Sven Kramer grijpt, net als in 2010 en 2014, naast het goud op de 10 kilometer. Ook een andere podiumplaats zit er niet in voor Kramer. In plaats van Kramer, wordt de Nederlandse canadees Ted-Jan Bloemen nummer 1, waardoor de 10 kilometer de eerste schaatsafstand is waar Nederland niet op wint. Gelukkig is er alsnog een medaille: Jorrit Bergsma wint het zilver.

OS: 10 kilometer schaatsen

OS: 10 kilometer schaatsen

Historische zege

Op de 16e wordt de 5 kilometer voor vrouwen gereden, een afstand waarop de Tsjechische Martina Sáblíková al jaren de beste is. Zij is ook de regerend olympische kampioen, maar prolongeert deze titel niet. In plaats daarvan wint de 22-jarige Esmee Visser. Een bijzondere overwinning, want het is 30 jaar geleden dat een Nederlandse de titel verovert op deze afstand. De andere Nederlandse deelnemer, Annouk van der Weijden, wordt 4e en valt dus net buiten de prijzen.
S: Schaatsen 5000 meter vrouwen

Deelname Kimberley Bos

De winst van Esmee Visser is niet het enige historische moment op 16 februari. Dit is ook de dag waarop Kimberley Bos, de allereerste Nederlandse skelteonner ooit op een Spelen, van start gaat. Bos wordt uiteindelijk 8e van de 20, een knappe prestatie.
Kimberley Bos

Ploegenachtervolging

In het weekend van 17 en 18 februari worden er helaas geen medailles gewonnen. Shorttracker Sjinkie Knegt wordt gediskwalificeerd op de 1000 meter en Jorien ter Mors wint op de 1500 shorttracker en 500 meter langebaan geen medaille. Het mannenteam plaatst zich op de zondag wèl voor de finale van de ploegenachtervolging.
OS: Ploegenachtervolging mannen

Dit komt nog

Vandaag, 19 februari, kan het vrouwenteam zich ook plaatsen voor de finale van de ploegenachtervolging. Verder zijn er op deze dag weer volop medaillekansen, want de mannen schaatsen de 500 meter. Jan Smeekens, Kai Verbij en Ronald Mulder verschijnen namens Nederland aan de start. Michel Mulder, de huidige olympische kampioen op deze afstand, heeft zich niet gekwalificeerd voor deze afstand.

(Bron: ANP)

Geef een reactie