300 miljoen extra voor thuiszorg

Goed nieuws voor de thuiszorg: er komt jaarlijks 300 miljoen euro extra vrij. De protesten tegen de beoogde tekorten hebben gewerkt. Staatssecretaris Van Rijn is samen met FNV, VNG en CNV Zorg & Welzijn tot een akkoord gekomen.

Langdurige zorg

Aankomend jaar wordt 200 miljoen uitgetrokken voor huishoudelijke hulp en vanaf 2017 loopt dat bedrag op naar jaarlijks 300 miljoen euro. Ook gaat huishoudelijke hulp gecombineerd worden met persoonlijke verzorging en begeleiding. Dit worden nieuwe functies waardoor er meer kansen zijn op de arbeidsmarkt.

Verbod alfahulp

Daarnaast komt er een verbod op de zogenaamde ‘alfahulp constructies’. Daarmee wordt voorkomen dat werknemers die nu al in dienst zijn in de toekomst als freelancer worden ingehuurd. Dit gaat gepaard met slechtere arbeidsvoorwaarden, omdat deze krachten goedkoper zijn. Gemeenten moeten voortaan inkopen op inhoud & kwaliteit. Het verbod geldt per 1 januari 2017.

TSN

Thuiszorgorganisatie TSN trok vorige week nog aan de bel en vroeg uitstel van betaling aan. Of deze maatregelen TSN gaan redden, is nog afwachten. Ook staat in de nieuwe aanpak dat medewerkers die hun baan al kwijt zijn geraakt in de langdurige zorg, extra begeleiding vanuit het UWV krijgen. Lees het gehele akkoord hier.

Geef een reactie