55-plussers

Werkzoekende 55-plussers naar Tweede Kamer

Op dinsdag 13 februari 2018 gaat ouderenorganisatie KBO-PCOB met werkzoekende 55-plussers naar Den Haag om aandacht te vragen voor ouderenwerkloosheid. Er wordt een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer over de arbeidsmarktpositie van ouderen.

Kansen

KBO-PCOB vraagt de Tweede Kamer om ouderen ‘kansen te bieden in plaats van teleurstellingen in te wrijven’. Minister Koolmees concludeert volgens KBO-PCOB uit cijfers van het UWV dat in 2015 35 procent van de 55-plussers die in de WW terecht zijn gekomen, binnen een jaar weer werk heeft gevonden. Dit is fors minder dan het gemiddelde van 65 procent.

80 procent is langdurig werkloos

KBO-PCOB heeft eind 2017 zelf ook onderzoek gedaan, via het Meldpunt Ouderenwerkloosheid. Van de respondenten is 47 procent langer dan 2 jaar werkzoekend en 33 procent tussen de 1 en 2 jaar. Van hen is 80 procent dus langdurig werkloos. Gemiddeld hebben de respondenten 187 sollicitatiebrieven gestuurd. 32 procent van de respondenten is geen enkele keer uitgenodigd voor een gesprek.

Niets liever dan aan de slag

KBO-PCOB doet een beroep op de Tweede Kamer en het kabinet om ouderen te betrekken bij het beleid. Velen van hen willen niets liever dan weer aan de slag gaan. Directeur Manon Vanderkaa: “Niet meer demotiveren, maar inzetten van de positieve energie, kennis en ervaring van 55-plussers. Dat geeft iedereen de beste kansen, houdt de economie op gang en maakt de vergrijzing betaalbaar.”

Debat

Op 14 februari 2018 debatteert de commissie Sociale Zaken over het arbeidsmarktbeleid van de regering. Vanderkaa: “Als ouderen hun baan kwijtraken, lopen ze groot risico langdurig werkloos te blijven. Veel 55-plussers solliciteren zich een ongeluk, maar komen gewoonweg niet aan de bak. Dat moet anders!”

(Bron: KBO-PCOB)

Geef een antwoord

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Voor het motiveren van 55 plussers om weer werk te vinden, heb ik een goede suggestie. … Ik motiveer mezelf elke maand, in de postcodeloterij dat ik een prijs ga winnen. Het is nog nooit gebeurd, maar elke maand heb ik voorpret, tot de trekkingsdatum. Dat kan een werkloze 55plusser ook. … Bij elke brief, die je verstuurd, maak je jezelf wijs, dat je een reactie gaat krijgen. … Dat gebeurd nooit, maar je hebt elke keer weer hoop.

    Ter leering en de vermaeck.