Werkloosheid is overal gedaald

In alle provincies is de werkloosheid in de afgelopen 3 jaar gedaald, vooral in Flevoland, Friesland en Limburg. Wel ligt de werkloosheid nog overal boven het niveau van het derde kwartaal van 2008, net voor de economische crisis, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Werkloosheid

In het derde kwartaal van 2016 was gemiddeld 5,6 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. De werkloosheid was met 7,1 procent het hoogst in de provincie Groningen. Deze provincie loste in 2015 Flevoland af dat daarvoor de hoogste werkloosheid kende. Zeeland heeft al jaren de laagste werkloosheid: 3,5 procent in het derde kwartaal van 2016.

Meer openstaande vacatures

In het derde kwartaal van 2016 waren er in Nederland 159 duizend openstaande vacatures. Dat is een toename van 70 procent sinds het derde kwartaal van 2013. In alle provincies is het aantal vacatures in de afgelopen drie jaar toegenomen. De ontwikkeling was het sterkst in Zeeland (319 procent), vervolgens in Drenthe (243 procent) en Flevoland (222 procent). In Zuid-Holland waren in beide jaren de meeste vacatures te vinden: 16 procent van alle vacatures in het derde kwartaal van 2016, 21 procent in het derde kwartaal van 2013.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Parhesia says:

    CBS heb er geen hoge dunk van,de positieve gegevens over de werkeloosheid cijfers,..schud ze in ’n willekeurige hoed er komt nu voor de verkiezingen een veel belovend verhaal uit voor het schrikbewind RUTTE.
    Wat de open vacatures betreft die kunnen niet worden bemand omdat er doelgericht met vraag en aanbod al jaren word gemarchandeerd,waarbij ondernemers hoge prioriteiten stellen waar de genodigde eergisteren al moesten klaar staan,het liefs in deeltijd uitzuig baantjes,..op oproep/afmelding zou nog gunstiger wezen.Geen weldenkend burger die met drie kleine baantjes een hypotheek gefinancierd krijgt.

    De pot op met deze valse bakerpraatjes,het doel er achter is duidelijk, het moedeloos gemaakt arbeidsvolk wurm maken met ’n circus aan geweldige herstel/beleidscijfers.Een ultieme poging het stem gedrag te beïnvloeden,kiezers te paaien om weer te stemmen voor de komende vierjaar van kop tot teen belogen/bestolen/uitgekleed te worden.

    Met een voortzetting van het oude beleid kiezen we om nog meer afgetroggeld te worden door het Rutte waanbeleid.
    De vastelasten v.d burger zullen stijgen in 2017.De loonkosten zullen gedrukt worden,het vrij bestedend bedrag zal niet groter worden mogelijk verder dalen.En o..ja,..de twee deling zal alsnog toenemende boven klasse zal er maatschappelijk behoorlijk van profiteren.
    Laten we ons goed bezinnen,en zonder uitzondering allemaal gaan stemmen.,,Weg met het Neoliberaal wanbeleid!!

    oosterwijck says:

    Werkloosheid gedaald? … De leugen van het jaar. … Er is al sinds 2007, toen de crisis uitbrak, een vermindering van duurzame werkgelegenheid, omdat de wereld van een maak economie overging naar een speculeer economie is veranderd. Er is alleen plaatselijk en tijdelijk een kleine opleving van vluchtige werkgelegenheid, die na korte tijd weer verdwijnt. Er wordt gegoocheld met werkloosheidscijfers, als het Rutte uitkomt. … Banken hebben de deuren gesloten voor reguliere klanten en ontvangen hun bedrijfskapitaal van de ECB en de overheden van Noord Europese landen (opgebracht uit belastinggeld). De ECB drukt 80 miljard Euro per maand, om de banken elke maand van vers geld te voorzien, zodat ze de gewone klanten buiten de deur kunnen houden. De werkende klasse heeft al sinds 2007, geen loonsverhoging of lastenverlichting ontvangen en de vermogende klasse heeft een belastingvrije inkomensverbetering verkregen, uit speculatie, van 40%. … Er wordt niet meer geinvesteerd, door de baken in een maak economie. Er wordt alleen nog geinvesteerd in bedrijfsovernames en speculaties, met publiek geld, verkregen uit pensioenfondsen en belastinggeld en natuurlijk ongedekt kopieergeld van het ECB. Er is hiermee sprake van een schijneconomie. … Onze overheid, kan toveren met cijfers, als het uitkomt, gaat de economie beter en als het uitkomt gaat de economie slechter. Nu komen er verkiezingen aan, dus moet de kiezer gepaaid worden, met hoopgevende berichten. En als de burger, aandringt op loonsverbetering, of lasten verlaging, omdat ze al 10 jaar op hetzelfde niveau gegijzeld zijn, laat de economie nog geen loonsverhoging of lastenverlichting toe. Onze overheid heeft alleen geld om banken te subsidieren. … Als een bank geld nodig heeft, is dat dezelfde dag geregeld. en de bevolking kan barsten. … Hoe was vroeger de naam van de regering ook al weer? … Volksvertegenwoordiging? … klinkt ineens zo onwerkelijk.