baanbehoud

Nederlanders optimistisch over baanbehoud

Het gaat beter met de Nederlandse economie en dat zorgt voor optimisme onder de bevolking. Zo maken steeds minder mensen zich zorgen over het verliezen van hun baan. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daling

Het CBS doet het onderzoek samen met het De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en baseren zich op de cijfers van 2016. Hieruit blijkt dat 24 procent van de 18- tot 65-jarigen in loondienst bang zijn om hun baan kwijt te raken. Dit bekent dat het percentage mensen dat zich hier zorgen over maakt, in 3 jaar tijd met 10 procent is gedaald.

2013

In het jaar 2013 is het CBS begonnen met een jaarlijkse peiling van de bezorgdheid om baanbehoud. In dat jaar is ruim 33 procent bang om hun baan te verliezen. Vooral Nederlanders die werkzaam zijn bij financiële instanties, zoals banken, vrezen in 2013 voor hun baan. Ruim 40 procent, om precies te zijn. Uit de telling van 2016 blijkt dat dit nog steeds de sector is waarin mensen het meest bevreesd zijn om werkloos te worden.

Bouw en zorg

De onzekerheid is in 2013 ook groot bij werknemers in de bouw en zorg. In 2016 zijn zij een stuk optimistischer. Slechts 22,2 procent van de bouwvakkers is bang om zijn of haar baan te verliezen. Dit bekent een daling van ruim 15 procent. In de zorg is het percentage teruggelopen van 39 procent naar 25,9 procent.

Opvallend is ook dat oudere werknemers met een slechtere gezondheid zich relatief meer zorgen maken over een eventueel verlies van hun baan. Met name de groep van 45 tot 55 jaar is er niet gerust op.

Vóór de crisis

Hoewel het vertrouwen in baanbehoud groeit, is het nog steeds niet op hetzelfde niveau als in 2007 (16 procent). Na dat jaar breekt in Nederland de financiële crisis uit en verliezen veel mensen hun baan. De crisis wordt veroorzaakt doordat steeds meer mensen in de Verenigde Staten hun hypotheken niet meer kunnen betalen, waardoor grote banken aldaar in de problemen komen. Dit is het begin van een wereldwijd domino-effect, waardoor ook in Nederland problemen ontstaan.

(Bron: NOS, ANP, CBS, TNO, Rijksoverheid)

Geef een reactie