cash

Contant betalen moet mogelijk blijven, ook bij gemeenten

Misschien bent u weleens in een winkel of restaurant geweest waar op de kassa het bordje ‘pin only’ prijkt, oftewel: hier kan alleen met pin betaald worden. Voor sommige ouderen is dit een probleem, want zij betalen nog graag met contant geld. Nu ook verschillende Nederlandse gemeenten ‘cashloos’ zijn geworden, laat de Nationale Ombudsman van zich horen.

Contant betalen afgeschaft

Wie bijvoorbeeld bij de gemeente Leiden, Tilburg of Amersfoort een officieel document wil afreken, kan dit maar op 1 manier doen: met de pinpas. Heeft u die niet of betaalt u niet graag met de pin? Dan heeft u helaas pech, want contant geld nemen ze hier niet meer aan. Naast de al genoemde gemeenten, zijn er nog meer gemeenten die contant geld geld de rug hebben toegekeerd. Dit heeft onder andere als voordeel dat de kassa’s niet meer geteld hoeven te worden na sluitingstijd en het geld afgeven bij de bank is ook niet meer nodig.

Kritiek

Hoeveel het voor de gemeente veel voordelen heeft, is het voor de bezoeker in sommige gevallen minder gunstig. De Nationale Ombudsman noemt de oudere doelgroep: zij betalen nog vaak contant en zij moeten daarom de keuze houden om hun officiële documenten op deze manier te betalen. De ombudsman maakt zich al langer hard voor deze zaak, want 2 jaar geleden ontvangt de gemeenten Leiden een kritisch rapport over de betaalmogelijkheden die de gemeente aanbiedt. Met dit rapport wordt destijds niets gedaan.

1 balie per gemeente voor cash

Ook het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), een samenwerkingsorganisatie waar onder andere De Nederlandsche Bank deel van uitmaakt, vindt het onwenselijk dat overheidsinstanties beperkte betaalmogelijkheden aanbieden. MOB pleit daarom voor 1 balie per gemeente waar wél met contant geld afgerekend kan worden.

Sinds 2015 zijn de mensen die in Nederland met pin betalen in de meerderheid.

(Bron: de Volkskrant, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    AnnemieMH says:

    Ik heb al jaren geen contant geld meer op zak en behoor nu ook tot de “ouderen” (ze zeggen het). Nee nooit enige cent op zak.
    Doe alles met cc of pin