AOW

Wat gebeurt er met mijn AOW en zorgverzekering als ik ga verhuizen naar België?

“Ik ben alleenstaand en woon vlak bij België in een huurhuis. Nu heb ik een Nederlandse man ontmoet, die in een groot huis woont in België. Hij zegt: kom bij mij wonen, dan kun jij jouw 500 euro huur besparen. Maar hoe zit het dan met m’n AOW en zorgverzekering?”- Mevr. N. Mimpen

Ik denk dat u bij een dergelijke verhuizing niet alleen naar de besparing van 500 euro huur moet kijken. U moet zich eerst een tweetal andere vragen stellen: wil ik wel in een heel andere omgeving gaan wonen en wat gebeurt er met m’n nieuwe woning als mijn vriend wil vertrekken of overlijdt? Staat u dan op straat, omdat de erfgenamen het huis gaan verkopen? Het is dus een belangrijk besluit waar u voor staat. Nederlanders die in het buitenland gaan wonen, krijgen ook gewoon AOW. Maar ook daar gelden de regels dat als je een huishouden met iemand deelt, de alleenstaande-AOW vervangen wordt door een individuele AOW, die lager ligt. Dat geldt dus ook voor uw Nederlandse vriend in België. U moet ook contact opnemen met uw zorgverzekeraar, want ook op dat gebied gaat er wat veranderen.

Bron: MAX Magazine– editie 4, 2019.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Jammer dat U niet ingaat op de veranderingen van de zorgverzekering. In Belgie betaal je ongeveer €300 per jaar voor de zorgverzekering. Dat komt neer op het bedrag dat je in Nederland kwijt bent in 2 maanden. Dus kort gezegd, in Nederland betaal je 6x meer als in Belgie. Ook heb je geen eigen risico in Belgie, maar moet je een klein bedrag per recept bijbetalen. Veel eerlijker dus.

    Het deel van het verhaal over de AOW kan heel makkelijk omzeilt worden als je niet officieel gaat samenwonen, maar een kamer huurt of een etage huurt bij Uw vriend. Dan woon je toch in elkaars omgeving, zonder je onafhankelijkheid op te zeggen. Mocht de (vriendschap)relatie niet werken of u kunt niet aarden in Belgie, kan u zonder ingrijpende veranderingen weer terug naar uw oude situatie.

    De staat der Nederlanden wil maar al te graag dat U gaat trouwen of samenwonen, zodat ze U op uw inkomen kunnen korten. Pas daar voor op.