Zaanstad

Vervelen? Dat hoeven journalisten in Zaanstad zich nooit

Hollandse Zaken belicht in de laatste aflevering van hun drieluik over de gemeenteraadsverkiezingen de gemeente Zaanstad. Zaanstad is een gemiddelde gemeente met dito problemen, maar mét een unieke nieuwssite die de plaatselijke politiek scherp houdt en de burgers informeert. Wij spreken met oprichter Piet Bakker over deze site en het politieke landschap in Zaanstad.

De Orkaan

Bakker woont vanaf zijn 14e in de Zaanstreek en heeft een lange journalistieke carrière achter de rug. Hij begint bij de plaatselijke krant, en werkt na zijn studie politicologie bij de School voor Journalistiek in Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2006 tot februari 2018 was hij lector journalistiek bij de Hogeschool Utrecht. Inmiddels is Bakker hiermee gestopt en houdt hij zich onder meer bezig met het bijhouden van de Zaanse nieuwssite De Orkaan. “De Orkaan is vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 begonnen. Het was toen heel bescheiden, af en toe een foto en een klein verhaaltje. We zijn ermee begonnen omdat we niet zo ontzettend tevreden waren over de manier waarop de reguliere media het nieuws uit de regio brachten. Die waren heel traag en traditioneel. Online kan het allemaal veel effectiever, leuker en sneller. De site werd al vrij snel populair en het bleek dat er best behoefte is aan onafhankelijk nieuws over de gemeente.”

Concrete problemen

Inmiddels wordt De Orkaan per dag zo’n 7000 tot 10.000 bezocht en komt een deel van het nieuws bij de inwoners zelf vandaan. Wie de site bezoekt, ziet een keur aan berichten: van artikelen over winkelopeningen tot stukken over politieke problematiek. De plaatselijke politiek proberen zij zo concreet mogelijk te verslaan, zegt Bakker: “Mensen vinden politiek en gemeenteraadsverkiezingen niet zo interessant, totdat het ergens over gaat wat henzelf aangaat. Er is bijvoorbeeld een discussie over een busbrug die toegankelijk moet worden voor gewoon verkeer, en er wordt gepraat over een nieuwe moskee. In de berichtgeving proberen wij in te zoomen op deze onderwerpen, waar mensen echt iets van vinden.”

Commentaren

Dat mensen écht iets vinden van de politieke onderwerpen waar De Orkaan over schrijft, merkt de redactie geregeld. “We moeten vrij vaak commentaren weghalen onder artikelen waarin mensen zeggen dat alle ambtenaren corrupt zijn en gemeenteraadsleden zakkenvullers zijn.” Deze reacties geven aan dat er niet alleen desinteresse is in de plaatselijke politiek, maar dat er ook echt sprake is van weerzin.

Volgens Bakker is dit sentiment niet per se nieuw. “Misschien is het er altijd al wel geweest, maar tot een aantal jaar geleden hadden deze boze mensen helemaal geen platform. Ze mochten het alleen op een verjaardag en langs de lijn bij de voetbal rondtoeren, maar nu hebben ze Twitter, Facebook en kunnen ze commentaar leveren bij ons.”

Politiek actief

Omdat mensen de politiek wantrouwen, staan de nieuwe raadsleden niet in de rij. “Veel partijen hebben moeite om jongeren aan te trekken. Als je kijkt naar de lijsten, dan zie je dat er veel ouderen op staan en ook veel mannen”, legt Bakker uit. Hij noemt deze ontwikkeling ‘ontzettend jammer’, maar hij snapt wel waarom mensen niet kiezen voor een carrière in de plaatselijke politiek. “Als raadslid krijg je af en toe een ongelofelijke emmer met stront over je heen. Bedreigingen als ‘ik weet je te vinden’ zijn geen uitzondering.” Volgens Piet Bakker gebeurt dit vooral als een raadslid zich ergens over uitspreekt of fractievoorzitter wordt. “Dan heb je echt een dikke huid nodig. Ik zou in elk geval geen raadslid willen zijn.”

Journalistiek verveelt zich nooit

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voor de deur zou het kunnen dat de vijandige sfeer in de Zaanse politiek positief omslaat, maar gezien de samenstelling van het politieke landschap is dit niet heel waarschijnlijk. “We hebben 14 partijen in de raad en 16 die meedoen aan de verkiezingen. Het is dus erg versnipperd en bij de volgende verkiezingen zullen ook DENK en de PVV meedoen.” Bakker voorspelt dat het politieke landschap nóg meer versnipperd raakt en dat het erg lastig wordt om een coalitie te vormen. Maar, zo zegt hij, “Voor de journalistiek is dit geweldig, want er is altijd iets om over te schrijven. We vervelen ons nooit in Zaanstad.”

Bakker is op 22 februari 2018 te gast bij Hollandse Zaken.U ziet Hollandse Zaken om 20.24 uur op NPO 2.

Geef een antwoord