grootouder met kleinkind

Hollandse Zaken: ‘Je kleinkind nooit meer zien’

In de 4e aflevering van Hollandse Zaken een reportage over het verdriet van tienduizenden grootouders die hun kleinkinderen niet meer zien. Vaak het gevolg van een vechtscheiding of een hoog opgelopen familieruzie. De opa’s en oma’s hebben geen idee hoe het met hun kleinkinderen gaat: geen berichtjes, geen bezoekjes en cadeautjes die worden teruggestuurd. Ook voor de kleinkinderen kunnen de gevolgen groot zijn.

Met lege handen

Grootouders die het overkomt staan met lege handen. Alleen wie bij de rechter kan aantonen een grote rol te spelen in het leven van de kleinkinderen maakt kans op iets van een omgangsregeling.

Al jaren geen contact

In Hollandse Zaken het verhaal van Simône Willms. Ze heeft al jaren geen contact meer met haar dochter, waardoor ze tot haar grote verdriet ook haar kleindochter niet meer ziet. Jan Brinkman heeft ook al jaren geen contact meer met zijn 3 kleinkinderen. Hij vindt het vreselijk dat zijn vrouw Wil, die kort geleden is overleden, hen nooit meer heeft kunnen zien. Anouk de Graaff zag haar opa John en oma Nelly jarenlang niet. Pas na de scheiding van haar ouders is het contact hersteld. Margriet Spijksma heeft het contact met haar ouders verbroken. Ze realiseert zich dat deze beslissing ook consequenties heeft voor haar eigen 2 kinderen.

Hollandse Zaken is te zien op zaterdag 31 juli 2021 rond 20.35 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Monsieur says:

  Je leinkind nooit meer zien!
  Kinderen worden uit liefde geboren, zo ook je het kind van je kind!
  Het is het Recht van een kind om zijn oma en opa te leren kennen. (zie Rechten van het kind, door Nederland ondertekend). Natuurlijkerwijs wil een kind graag bij en met zijn opa en oma zijn!
  Rechten van de mens onderstrpen dat omgangsrecht!
  Kinderen in liefde ontvangen en mogen opvoeden betekent ook dat ji jouw kind met jouw vader en moeder en je schoonvader kan en mag omgaan, en je kind hen leert kennen.
  Het kind zal zich daardoor ook meer geborgen voelen!
  Nederland schendt beide verdragen op een ongelovelijke wijze. In de bescherming van het kind faalt de Nederlandse overheid volledig! Het leed wat de Nederlandse overheid veroorzaakt is schrijnend inhumaan!

  Monsieur,
  Vader van vier kinderen, hen verbood de overheid na 1996 volledig onterecht dat zij mij niet meer mochten zien tot heden. Uitspraak is niet herroepen door Recher of Raad voor de Kinderbescherming! Hoe absurt!
  Gelukkig namen mijn daardoor zeer beschadigde kinderen enkele jaren terug zo nu en dan contact met mij op.
  Zij en ik zijn onnodig enorm beschadigd!

 2. Bezorgde oma says:

  Wij mogen onze kleindochter niet meer zien vanaf okt 2016. Haar broertje van 4 jaar is in 2015 gedood door haar vader. Ze heeft nu een andere vader en sindsdien mogen wij haar opa en oma en overige familie, haar ooms, tantes en neefjes haar niet meer zien. Dit wordt bepaald door haar stiefvader. Dochter volgt wat hij wil. Hebben geprobeerd via de rechter voor een omgangsregeling te krijgen, dit is afgewezen. Waarschijnlijk heeft haar stiefvader invloed gehad op de rechtszaak omdat hij zelf werkzaam is bij de rechtbank. We hebben jaren lang op haar en haar broertje gepast minimaal 1x per week. Gingen veel weekendjes met hen en hun moeder weg. Nu mag er niets meer. Verdriet om dood kleinzoon is enorm en veel verdriet om lieve kleindochter.
  Wie kan ons nog helpen?

  Een zeer bezorgde opa en oma.