Verward persoon

Hollandse Zaken: verward en gevaarlijk

In aflevering 5 van Hollandse Zaken een reportage over het stijgend aantal ernstige incidenten met verwarde mensen. De politie krijgt dagelijks 300 meldingen over mensen die in de war zijn en soms een gevaar voor zichzelf en hun omgeving vormen.

Hulpvraag niet gehoord

In deze aflevering van Hollandse Zaken is onder meer het verhaal van Robert te zien. Hij was zwaar psychotisch en moest in februari 2020 overmeesterd worden door medewerkers van de open GGZ-instelling waar hij verbleef. Hij overleefde dat niet. En ook het verhaal van de Hilversummer Abid. Hij werd in juni vorig jaar door de politie doodgeschoten nadat hij in een psychose roekeloos door de stad scheurde. Zijn familie had meermalen in de periode ervoor om psychische hulp voor hem gevraagd. Waar ging het mis met deze jonge mannen?

Aan de bel trekken

Familie en buurtbewoners van mensen die ernstig verward gedrag vertonen trekken vaak meerdere keren aan de bel. Regelmatig blijft afdoende hulp uit. Oorzaak: gebrek aan geld en onvoldoende, passende opvangplekken, maar ook langs elkaar heen werkende instanties. Vaak moet de politie vervolgens ingrijpen als het mis gaat. En dat is al jaren zo. Waarom kan het niet anders?

Hollandse Zaken is op zaterdag 7 augustus 2021 rond 20.35 uur te zien op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

  Amaranthus says:

  Niet zozeer een reactie op het onderwerp maar op het gehele programma.
  Naar mijn mening is het programma enorm opgeknapt door de nieuwe vorm van het programma.
  Iedere partij komt nu even veel aan bod en krijgt evenveel tijd en ruimte om hun standpunt te onderbouwen.
  Dit miste ik enorm toen het nog in de studio werd opgenomen.
  Ook geeft het buiten filmen een veel dynamischer indruk dan het heem en weer geflits in de studio.
  Het zal waarschijnlijk een keuze door corona zijn geweest maar het is echt een vooruitgang.