werken

Veel Nederlanders werken, maar wel in deeltijd

In weinig andere EU-lidstaten hebben zoveel mensen een baan als in Nederland. Toch werken wij in vergelijking relatief weinig uren, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Veel deeltijd

Om dit vast te kunnen stellen, heeft het CBS het werkgedrag van 15 tot 75-jarigen bekeken. Hieruit blijkt dat veel mensen binnen deze groep een baan hebben, maar dat dit vrij vaak een deeltijdbaan is. Vrouwen werken gemiddeld 26 uur per week en mannen 36 uur. Het onderzoek van het CBS wijst uit dat veel van de mensen die een deeltijdbaan hebben, ook niet bereid zijn om meer te werken. Mannen zeggen zelfs dat zijn liever minder uren zouden willen werken. Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt ook dat ouderen werknemers minder vaak open staan voor een uitbreiding van het aantal werkuren.

Verschuivingen

De afgelopen jaren is er behoorlijk wat veranderd op het gebied van het aantal uren dat men werkt. Voorheen wordt een werkweek van 40 uur gezien als voltijd, maar bij veel bedrijven in Nederland geldt 32 uur nu als een volledige werkweek. Onder de noemer ‘deeltijd’ valt een werkweek van 26 of 28 uur.

Werkt u in deeltijd?

(Bron: CBS, ANP, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Werkend in de thuiszorg had ik tot november 2015 een 24uurs contract en altijd voldoende “mééruren” om aan de tweeendertig te komen. Dankzij de bezuinigingen in de zorg ben ik mijn mééruren en daarmee dus tweeendertig uur per vier weken kwijt! Zeg maar zo’n 320,- per vier weken. Mannen moeten niet zeuren. Ik zou wat geven voor een werkweek van zesendertig uur.

    oosterwijck says:

    En alle deeltijdwerkers, zijn niet opgenomen in de werkloosheidscijfers, terwijl er velen meer zouden willen werken en zich suf zoeken naar een baan met meer uren.