75-plusser

Meer 75-plussers op de weg

Steeds meer 75-plussers hebben een rijbewijs. Dat komt deels doordat er steeds meer ouderen in Nederland zijn, maar ook binnen die groep zijn er meer mensen met een rijbewijs. Begin 2016 had bijna de helft van de 75-plussers een rijbewijs, terwijl dit 2 jaar geleden nog maar net 45 procent was.

Dat betekent dat er ongeveer 645.000 mensen van 75 jaar en ouder een rijbewijs hebben, blijkt donderdag 6 oktober 2016 uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 8 procent van de 75-plussers heeft een motorrijbewijs.

Dat percentage is een stuk lager dan bij 60- tot 75-jarigen, van wie 84 procent in het bezit is van een rijbewijs. Met bijna 90 procent is het autorijbewijsbezit het hoogst onder veertigers en vijftigers. Dat meldt CBS.

75-plusser

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Autobezit 75-plussers neemt toe

Het autobezit van 75-plussers is ook toegenomen. Van de 75-plussers met een autorijbewijs is drie kwart in het bezit van minstens 1 auto.  Ze bezitten vaker een auto dan jongeren (18 tot 25 jaar) maar minder vaak dan personen van 25 tot 75. Bijna 8 procent van de 75-plussers heeft een motorrijbewijs, van wie bijna 5 procent zelf een motor heeft.

Bromfiets niet in trek

De meesten mensen hebben automatisch een bromfietsrijbewijs, doordat ze in bezit zijn van een auto- of motorrijbewijs. Er zijn zo’n 13.000 75-plussers met alleen een bromfietsrijbewijs. Een bromfietsrijbewijs geldt voor voertuigen met een bromfietskenteken, zoals snorfietsen, bromfietsen en brommobielen. Slechts 4 procent van de 75-jarigen met een bromfietsrijbewijs was begin 2016 ook eigenaar van één of meer van dit soort voertuigen, in de meeste gevallen een snorfiets.

Opfriscursus

Verkeersregels veranderen elke keer een beetje. Dit geldt voor zowel automobilisten als voor fietsers. Nieuwe verkeersborden, snelheden, wegmarkeringen en bijvoorbeeld voorrangsregels. Wist u dat 40 procent van de verkeersregels in de afgelopen 15 jaar is aangepast? Twijfelt u of u alle verkeersregels nog goed kent? Veilig Verkeer Nederland heeft een opfriscursus die u kunt doen.

(Bron: ANP, CBS)

Geef een antwoord