stemmen

Stemmen gemeenteraadsverkiezingen anders geteld

Op 21 maart 2018 mag Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de vorige verkiezingen in 2014 worden er veel fouten gemaakt bij het handmatig tellen van de stemmen en daarom gaan een aantal gemeenten het dit keer anders doen. 

Anders geteld

Het verschil zit ‘m in de manier waarop geteld wordt. Normaal worden in 1 keer alle stemmen genoteerd, dus die op een bepaalde partij en de voorkeursstemmen die een kandidaat heeft gekregen. In 22 Nederlandse gemeenten wordt geëxperimenteerd met een nieuwe manier van tellen: 1 groep telt op de verkiezingsavond alleen de stemmen per partij en de volgende ochtend gaat een nieuwe ploeg de stemmen per aspirant-raadslid tellen. Beide telrondes gebeuren op dezelfde, centrale locatie in de gemeente. Onder de deelnemers zijn onder andere Assen, Nijmegen, Heerlen, Rotterdam en Enschede.

Problemen met tellen

De proef is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en moet ervoor zorgen dat er minder fouten worden gemaakt dan voorheen. In 2014 worden er in sommige gemeenten stemmen genoteerd die helemaal niet zijn uitgebracht en ook andere fouten zijn niet uitzonderlijk. Dit lijdt tot een aantal hertellingen, waardoor met name in Aalburg, Waddixveen en Boxtel de zetelverdeling heel anders blijkt dan na de eerste telronde.

(Bron: Algemeen Dagblad, ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Hanneman says:

  Waarom heb ik toch het idee dat het niets uitmaakt hoe. Wat maakt dat ik denk dat onze stemmen allang zijn geteld? Net als onze haren……

  1. Bert Hazekamp says:

   Met die haren tellen ben je wél even bezig joh!

 2. Bert Hazekamp says:

  Prima initiatief; hoe minder fouten hoe beter want iedere stem telt”!