zorginstellingen

Steeds minder zorginstellingen in financieel zwaar weer

Na een aantal zware jaren, staan veel zorginstellingen er nu financieel weer beter voor. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de resultaten over het jaar 2017 analyseert. In plaats van verlieslijdend, zijn veel instellingen juist weer winstgevend. 

Meer winst, minder verlies

Het CBS kijkt voor hun analyse naar instellingen die opereren binnen de 4 grootste zorgsectoren: de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de ziekenhuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg. Het statistiekenbureau vergelijkt vervolgens de resultaten over 2017 met die van 2015 en 2016 en kan zodoende concluderen dat het in alle sectoren in elk geval een stuk beter gaat dan in 2016. Vooral de verpleeg- verzorgingshuis- en thuiszorginstellingen staan er beter voor. Hier wordt in 2017 meer dan 200 miljoen euro winst gemaakt, terwijl zij in 2016 nog 71 miljoen in de min staan. De andere zorgsectoren lijden in 2016 geen verlies, maar maken minder winst dan in 2017.

Wijziging in CAO

Dat 2016 financieel niet zo goed uitpakt, komt door een wijziging in de CAO. Daarin wordt opgenomen dat personeel dat de onregelmatigheidstoeslag van jaren geleden met terugwerkende kracht alsnog uitbetaald moet krijgen, iets wat een grote kostenpost wordt voor de werkgevers. Bij de instellingen die opereren binnen de ouderenzorg komt deze wijziging hard aan en wordt het jaar dus met verlies afgesloten.

Meer geld voor ouderenzorg

Dat 2017 weer winstgevend is, is goed nieuws. Daardoor kunnen instellingen weer meer investeren in personeel en nieuwe technologieën, wat uiteraard ook gunstig is voor de patiënten, cliënten of bewoners. Het is natuurlijk afwachten of deze trend doorzet. Wat wel zeker is, is dat de ouderenzorg de komende jaren op extra geld kan rekenen vanuit de overheid. In 2019 wordt hier zeker 1 miljard meer aan uitgegeven dan in 2018.

(Bron: CBS, NOS, archief)

 

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Waar niet over gerept wordt in dit verhaal, is het salaris plus onkostenvergoedingen van de directie, als oorzaak van financiele problemen bij zorginstellingen. … Door de verscherpte controle, zijn directeuren (tijdelijk) enigszins terughouden met hun eigen salaris, waardoor er miljoenen meer op de bankrekeningen staan bij zorginstellingen. Voorheen waren de extreem hoge salarissen van vaak meer dan een half miljoen euro plus een vergelijkbaar bedrag als onkostenvergoeding, de oorzaak van de financiele malaise. Eenzelfde probleem deed zich voor bij woningbouwverenigingen, waar directeuren, hetzelfde kunstje flikten. En in beide situaties was de consument het haasje. De de salarisroof bij zorginstellingen, was mede een oorzaak dat de zorgpremie extreem duurder werd en bij de woningbouwverenigingen was deze roof de oorzaak van extreem hoge huren. Denk hierbij aan de Maseratieman in Amsterdam (had miljoenen op de bank onroerend goed in Zuid-Afrika) en Eric Staal in Rotterdam, die laatste wist 2 miljard (2000.000.000) weg te sluizen naar bevriende bankiers (Eric Staal komt zelf uit een bankiersfamilie) en hield daar zelf zeer veel geld aan over. Deze excessen zijn een gevolg van ontbreken aan regelgeving, omdat politici al nadenken over hun toekomst ná de politiek. Hen wacht namelijk een vergelijkbaar baantje waar zij ook hun zakken moeten kunnen vullen.