Rutte, miljoenennota

Rutte: Zorgbelofte maakt schuld

Er zit weer wat ruimte in de miljoenennota. Het te formeren kabinet Rutte III heeft weer iets te besteden. Wat gaat de burger met grote zorglasten hiervan merken? In Meldpunt! woensdag 20 september 2017 portretten van burgers met hoge eigen bijdragen voor hulpmiddelen, medicatie of dagbesteding voor een thuiswonende partner met dementie. 

Ontzien

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van dit voorjaar beloofden de partijen burgers met hoge zorgkosten te ontzien. Een forse verlaging of zelfs afschaffing van het eigen risico, ondersteuning voor mantelzorgers, meer casemanagers dementie, extra geld voor thuiszorg. Mooie beloften die nu ingelost moeten worden. Zeker nu hiervoor de financiële ruimte is. Wat is er vooral nodig?

Wat kunnen we verwachten van het nieuwe kabinet?

In Meldpunt! is te zien hoe zwaar langdurig mantelzorgen voor een partner met dementie is. En hoe graag de mantelzorger even op adem zou komen met een korte vakantie. Maar wie moet zij hiervoor inhuren? En van welk geld? In de uitzending ook het voorbeeld van een man die gekluisterd aan zijn rolstoel probeert deel te nemen aan het arbeidsproces, maar vanwege aanpassingen aan zijn woning en auto verwikkeld raakt in een ingewikkeld administratieproces bij diverse loketten. Zijn eigen bijdragen lopen jaarlijks om de duizenden euro’s. Ten slotte een man die volledig is afgekeurd vanwege een chronische nieraandoening. Met zijn beperkte WIA-uitkering kan hij nauwelijks rondkomen. Een hoger eigen risico kan hij niet betalen.

Wat verwachten deze mensen van het te vormen nieuwe Kabinet Rutte III? Elles de Bruin bespreekt het met Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland en Liesbeth Hoogendijk van mantelzorgvereniging Mezzo.

MAX Ombudsman

MAX Ombudsman Rogier de Haan duikt in een zaak van een onverzekerde proefrit met een scootmobiel. Een meneer rijdt schade en krijgt de rekening gepresenteerd. Maar is dat wel terecht? Had de scootmobieldealer deze niet moeten verzekeren voor een proefrit?

Meldpunt! is te zien op woensdag 20 september om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Hanneman says:

  Dat belofte schuld maakt is bekend. Als de kop “Zorgbelofte maakt schuld” een quote is van Rutte dan is de inhoudelijke betekenis mij al bekend. Ik zou zelf eerder zeggen “Zorg maakt schuld”. We zijn Prinsjesdag voorbij. Mooie kleding, gepoetste koetsen, rustige paarden. Alle tradities gevolgd en de Majesteiten in hun nopjes. Het was weer vlekkeloos. Mogelijke pijnpunt is misschien de opportune belangstelling voor de politiek rond deze kermis die naar men hoopt de komende dagen weer wat afzwakt want een betrokken bevolking wilt men eigenlijk niet écht. Misschien ook wat lastige pers maar ach… paar dagen…klaar. Vervolgens gaat men weer over tot de orde van de VVD. Dat Meldpunt! portretten van mensen die dankzij deze orde door een getergd leven gaan zal uitzenden is natuurlijk goed. We moeten allemaal weten hoe het zit en kunnen zien waar het over gaat. Maar dan? Naar ik vrees niet zo veel. Want ná deze traditionele kermis, die vooral over de cijfertjes ging, gaat het bestendigen van het door de laatste kabinetten ingestelde beleid gewoon door. En dan bedoel ik ook wat zich buiten het gezichtsveld afspeelt. Wat door goed ingevoerde politieke journalisten nog maar net gesnapt wordt. Geduvel met en over wetgeving, verstomming van de stem van de bevolking, kortom alles waar je politicologie voor moet hebben gestudeerd. Dat heb ik niet. Maar ik heb wel een neus. Een soort radar voor shit. En wat ik ruik is niet prettig. Het stinkt!

  Els Glass says:

  Ik heb vanaf mijn 17de gewerkt, nooit werkloos geweest, geen zwangerschapsverlof, geen langdurige ziekten of ellende (gelukkig). Nu ben ik 66 en na 45 dienstjaren krijg ik pensioen (1/3 van mijn salaris: mijn Amerikaanse werkgever deed te weinig aan mijn pensioen)+ AOW en daarvan moet zien rond te komen. Ik merk dat er weinig overblijft voor alle zaken die buiten mijn redelijk uitgeklede ziektekosten verzekering vallen. Ik betaal steeds meer voor steeds minder dekking. Niet iedere bejaarde heeft een hypotheekvrij huis en liggende gelden. Hopelijk heb ik voorlopig geen extra hulp nodig. Misschien is het goedkoper om voor bejaarden zoals ik maar een spuitje in te voeren dan blijft het tenminste betaalbaar

  Juspolitt says:

  Men hevelde de ZorgBV over naar gemeentes zo ook dus derhalve de indikaties. Hoe FOUT. In debatten hebben diverse partijen aangegeven en zorgen al geuit aan va Rijn toen de staatssecretaris PvdA. Kennellijk diende ovda als kop van Jut voor de VVD dat kennen we nu.
  Toen ik kortgeleden als lymfeklierkanker patient verhuisde moest de gehele ZorgPGB opnieuw worden aangevraagd vanwege andere Gemeente. Net of het murendikke medisch Dossier nog niet genoeg was. Na 12 weken Chemoos geisoleerd en Stamceltransplantatie. Weet u het was in vorige woonplaats zo ERG dat Careyn niet eens mocht komen vragen hoe het met mij GING of WAS hierna. Om te KOTSEN hoe ze mensen behandelen in Nederland deze zogeheten POLITICI.
  De dame instelling die illegaal even kwam zat gewoonweg te JANKEN en zei het past niet “in het indikatieformulier van de GEMEENTE om te vragen na zo’n Kankerbehandelings traject hoe het GAAT” Men mocht dus niet EENS komen KIJKEN mensen!!! Terwijl je onvast ter been hierna ziek thuis zit, als aleenstaande man 61.
  En nu na verhuizing is het NOG zo dat NAZORG kankerpatienten NIET EENS BESTAAT blijkbaar……GGZ mag hiervoor niet eens komen. En het is dat ik een andere diagnose had en heb ptss van mijn oude beroep overgehouden als Politieman nota bene, en dan komt een hulpverlener ggz tenminste nog een heel enkele keer…….HOE vind OMROEP MAX zo’n gang van zaken??
  Dan nog de tariefsverlagingen van 63 euro p.u naar 35 euro…….voor Bind. categorie PLUS de achterliggende problemen inzake Indkatie eerst tot 2028 door een CIZ en nu ineens voor een jaar officieel …….HOE VREEMD gaat men in Godsnaam om met ouderen zieken en bejaarden en invaliden zo?? Mark Rutte moet zich de ogen uit het hoofd schamen net als de rest VVD ook en co. Eigen risico erbij, PLUS nu stapeling EIGEN BIJDRAGES p.mnd die eerst gelukkig van budget vroeger gelijk afgingen, en dat werd ineens andersom p.mnd zelf de Factuur i.d. bus van CAK….. Dat grapje kost patienten dus gewoonweg zo’n 1200 EURO EXTRA ineens p.jr. FIJNE politici vvd pvda van Rijn, NIET dus. Hoe asociaal men van ons als patienten handelsvee heeft gemaakt door idiote regelstelling en grofweg waanzinbeleid mag duidelijk zijn. DIT land is voor mensen thuis die gekluisterd zitten een HEL gemaakt………Want niet iedereen heeft tenslotte mantelzorgers he Rutte? Dat misbruikte woord van jullie had men NIMMER in moeten voeren.