Pinpas is te kraken

Stel: u doet boodschappen. Thuis zet u de boodschappen even op de trap om eerst nog iets anders te doen. Als u dan later weer thuis komt blijkt de tas gestolen. Uw portemonnee zat in de tas en de dader pint 2750 euro van uw rekening. Er zijn geen sporen van braak, want de achterdeur zat niet op slot. U doet direct aangifte en de dader wordt gepakt. Heeft u recht op geld terug?

Pinpas is te kraken

Dit probleem komt vaak voor volgens MAX Ombudsman Rogier de Haan. Mensen vinden dat zij recht hebben op geld terug van de bank, want het gaat hier om diefstal. De bank voert vaak het verwijt op dat de pincode in de portemonnee wordt bewaard, waardoor het daders makkelijk wordt gemaakt. Toch is dit in veel gevallen niet het geval.

In veel van deze diefstallen wordt er direct gepind met de gestolen bankpas. De banken zeggen in al die gevallen: er is gelijk mee gepind, dus u zal uw pincode wel niet goed geheim hebben gehouden. Want de pinpas zelf is niet te kraken. Uit allerlei onderzoek blijkt echter dat de pinpas wél te kraken is. Dat zou betekenen dat de bank in zulke gevallen de schade moet vergoeden.

Bewijs voorleggen

MAX Ombudsman geeft aan dit bewijs aan de bank voor te leggen. Krijgt u hier geen gehoor, ga dan naar de Geschillencommissie. Komt u er alleen niet uit en bent u lid van MAX, neem dan contact op met MAX Ombudsman. Zij helpen u graag verder. MAX Ombudsman is te bereiken op werkdagen van 10.00-12.00 uur op nummer 035-677 5511 (lokaal tarief).

MAX Ombudsman Rogier de Haan bespreekt dit onderwerp op donderdag 10 maart 2016 in Tijd voor MAX Radio.

Geef een reactie

Reactie

    parrhesia says:

    We weten al heel lang dat het gebruiksgemak van pasjes voor de banksector snelgeld brengt(ook massa ontslagen).De beveiliging v.d.pasjes daar wordt aangewerkt,.. aldus de bedrijfsvoering van verantwoordelijke instantie’s die hier hun eigenaandeel in hebben.
    Nu weer het zogemaamd gemak v.d.contactpas,als weldenkend mens,weet je dat daar ook weer nadelen bij komen kijken.
    Zelf heb ik hem direct laten blokkeren,om ergernis/tijd en iritatie te voorkomen om de ellende die je met dit systeem er gratis bij geleverd krijgt, te weigeren.
    Anderzijds ervaar ik herhaaldelijk hoe gemakzuchtig/slordig mensen zijn o.a.bij het gebruik /opbergen van hun pinpas.Het lijkt erop dat zelfs bij allerlei toegevoegde praktische beveiligingshulpmiddelen( innovatie’s voor het grbruiksgemak) de eigen kritische alertheid achterwegen blijft, ja zelfs bij velen (jongeren)consumenten eerder verloren dreigt tegaan.
    Gelukkig zijn er programma’s als “Radar’ die daar aandacht aan geven zo nodig behulpzaam zijn.Het is nodig,drie keer hoera!!!