Kloonpolis

Overstappen naar andere zorgverzekeraar? Kijk uit voor de ‘kloonpolis’

De premies van de zorgverzekeraars zijn bekend en nu kan er overgestapt worden. Wie dit wil doen, doet er goed aan om alert te zijn op zogenoemde ‘kloonpolissen’, zo zegt de Consumentenbond.

Wat is een kloonpolis?

De kloonpolis is een polis die identiek is aan een andere polis, maar dan met een alternatieve naam en een ander prijskaartje. Daardoor wordt de consument op het verkeerde been gezet en kan het afsluiten van zo’n kloonpolis hem of haar geld kosten. Erg verwarrend, vindt Consumentenbond-directeur Bart Combée: “Al die identieke polissen met andere namen maken het polisaanbod onnodig groot en dus onoverzichtelijk voor consumenten. In 2018 zijn er 57 basisverzekeringen waaruit consumenten kunnen kiezen, terwijl een derde daarvan geschrapt zou kunnen worden omdat ze gelijk zijn aan een andere polis.” Dit zegt hij in een artikel op de site van de Consumentenbond.

Veel van hetzelfde

In ditzelfde artikel staat dat de kloonpolissen te vinden zijn bij de 4 grote zorgverzekeraars van Nederland. Zij hebben allemaal een aantal kleinere maatschappijen onder zich waarbij vrijwel dezelfde polis afgesloten kan worden, alleen dan voor een ander bedrag per maand en met iets andere voorwaarde met betrekking tot de manier waarop er gecommuniceerd wordt met de klant. Ook kan er een verschil zitten in de manier waarop het geld maandelijks wordt overgemaakt naar de verzekeraar.

Verschil van 175 euro per jaar

De Consumentenbond heeft verschillende kloonpolissen met elkaar vergeleken en is tot de conclusie gekomen dat het verschil bij CZ het grootst is. Deze verzekeraar biedt een zorgkeuzepolis aan voor 122,60 euro per maand, terwijl deze zelfde polis bij CZ-onderdeel Ohra voor 107,95 afgesloten kan worden. Volgens een berekening van de Consumentenbond scheelt dit consumenten 175 euro per jaar.

In Nederland is het officieel verboden om dezelfde polis onder een andere naam en tarief aan te bieden, maar omdat de grote verzekeraars het via dochterondernemeningen spelen, mag het wel.

Tips

Bent u van plan over te stappen naar een andere zorgverzekeraar en wilt u de kans om een kloonpolis af te sluiten tot een minimum beperken? Dan heeft de Consumentenbond een aantal tips:

  • Ga na of u nog steeds dezelfde wensen voor de zorgverzekering hebt.
  • Maak altijd een vergelijking.
  • Een collectieve verzekering hoeft – ondanks de korting – niet altijd de goedkoopste optie te zijn. Een andere verzekeraar kan soms een beter passend pakket bieden tegen een lagere premie.
  • Besparen kan ook door te kiezen voor een verhoogd eigen risico. Doe dit alleen als u weinig zorgkosten verwacht en het geld achter de hand hebt.

(Bron: RTL Nieuws, Consumentenbond, ANP)

Geef een reactie