Overheid overschat zelfredzaamheid burger

De Nederlandse overheid overschat de zelfredzaamheid van de burger. Dit zegt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het nieuwe rapport Weten is nog geen doen.

Te hoge eisen

Volgens het onderzoek stelt de huidige participatiesamenleving hoge eisen aan de zelfredzaamheid van de Nederlanders. Zo wordt er bijvoorbeeld van hen verwacht dat zij zich staande kunnen houden op de arbeidsmarkt en hun persoonlijke financiën op orde hebben. Dat deze eisen soms té hoog zijn, blijkt wel uit het rapport.

Onnodige druk

Hierin schrijft de WRR dat mensen makkelijk in de problemen kunnen komen als zij het overzicht verliezen of iets voor zich uitschuiven. Dit geldt extra in situaties waarin het tegen zit, zoals tijdens een echtscheiding of een faillissement. De overheid houdt hier volgens het adviesorgaan onvoldoende rekening mee en zet hen zo onnodig onder druk.

De groep die de verwachtingen niet kan waarmaken, beperkt zich niet tot de ‘kwetsbaren’ van de samenleving. Ook mensen met een goede sociale status en een hoge opleiding kunnen makkelijk in een situatie komen waarin zij onvoldoende zelfredzaam zijn. Bijvoorbeeld als zij net zijn ontslagen, maar toch doorlopend aanslagen van de Belastingdienst krijgen.

De WRR

De WRR is een onafhankelijk adviesorgaan dat adviseert over het regeringsbeleid. In het geval van de zelfredzaamheid, pleit de organisatie voor een meer realistische inschatting van het daadwerkelijke denk- en doenvermogen van de burger. Zijn zij bijvoorbeeld wel allemaal in staat om digitaal aangifte te doen?  En weet een oudere Nederlander wel hoe hij of zij extra voorzieningen moet aanvragen? Volgens het WRR zorgt deze realistischere inschatting voor een reductie van het mentale belasting. Ook pleit zij voor een versimpeling van de regels en gerichte ondersteuning waar de burger dat nodig heeft.

(Bron: rapport WRR)

Geef een reactie

Reactie

  1. Hanneman says:

    Even denken, hoor… de Wetenschappelijke Raad voor ’t Regeringsbeleid. Ik heb ‘t. Het zit ‘m in het wetenschappelijke. Nederland is aan het vertrumpen. Zomin ik verwachtte Dat Donald Trump daadwerkelijk zou worden gekozen, zo min verwacht ik dat van de verkiezing van de VVD iets goeds zal komen. Laat staan dat ze conclusies van gerenomeerde instituten zullen overnemen. Zoals Trump de klimaatwetenschappers als onzinnigen wegzet en volhoudt dat ze kletspraat verkopen, zo zal de VVD volhouden dat het met de zelfredzaamheid van al de gestrandden, losgelatenen, vereenzaamden en alle andere “subjects” best wel meevalt. Zoals bij voorbeeld Blok kan uitleggen dat je hier prima woont, je helemaal veilig mag voelen. Uit onderzoek blijkt; De huren vallen reúze mee en de politie doet zijn best. Dit onderzoek gaat aan de bestaande situatie natuurlijk niets veranderen. Het is iets wat per ongeluk enige aandacht krijgt en vervolgens gaat de overheid over tot de orde van de dag. Wat was dat ook weer? Oh ja! Nog meer shit voor de burgers regelen. En dan wel voor alle. Hoog én laagopgeleiden. Jongeren en ouderen. Laat ons de kinderen niet vergeten. We willen de VVD, en leven nog lang en gelukkig met de …….