overheidswebsite

Websites van de overheid doorgaans goed beveiligd

De afgelopen dagen is er via de website van de Belastingdienst massaal aangifte gedaan. Het is druk op de site en ook op andere websites van de overheid, want steeds meer gebeurt digitaal. Juist op dat soort momenten rijst de vraag: hoe veilig zijn de websites van de overheid? Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste overheidswebsite, zowel landelijk als regionaal, goed beveiligd zijn. 

Verbetering

Van de 1847 onderzochte domeinen is 88 procent goed beveiligd. Deze sites hebben https voor de url staan wat betekent dat de verbinding veilig is. Er is in het afgelopen jaren een hoop verbeterd, want in 2017 staan de overheidswebsites er een stuk minder rooskleurig op. Van alle websites heeft dan slechts 72 procent een beveiligde verbinding.

Zorg- en onderwijssites scoren het slechtst

De websites van de zorg- en onderwijsinstellingen doen het een stuk slechter. In totaal zijn er 22.579 websites van zorginstellingen en 6245 websites van onderwijsinstellingen onderzocht. Slechts 70 procent van deze sites is veilig genoeg. Ook zij scoren in 2017 beduidend slechter. Van de zorgwebsites is dan 39 procent beveiligd. Websites van onderwijsinstellingen scoren het slechtst: 32 procent van de verbindingen is beveiligd.

Het onderzoek is gedaan door Open State Foundation. De foundation heeft als doel dat overheidsinformatie voor iedereen beschikbaar is. Zij testen de overheidswebsites sinds 2016.

Meer tips voor veilig internetten: Digitips over veilig internetten, Digitips Mijn overheid, Digitips over DigiD en digitaal uw zaken doen,

(Bron: ANP)

Geef een antwoord