babbeltrucs

App helpt om weerstand te bieden tegen babbeltrucs

Het gebeurt nog steeds veel te vaak, criminelen die met smoesjes ouderen beroven. Dit gebeurt via Facebook, mail, maar ook nog aan de voordeur. Om deze ouderen weerbaarder te maken lanceert KBO-PCOB een app. De app geeft middels een training tips om weerstand te bieden tegen deze babbeltrucs. 

Steeds brutaler

Met zogeheten babbeltrucs maken criminele misbruik van toch vaak de goedheid van ouderen. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat met smoesjes om hen over te halen te pinnen of voor een dienst te betalen die geen dienst blijkt te zijn. Ze geven zich uit voor iemand van de thuiszorg, bank, energiemaatschappij en weten op die manier de woning te betreden en gaan er vervolgens met geld en waardevolle spullen vandoor. De babbeltrucs worden steeds brutaler.

Waarschuwen niet voldoende

In verschillende campagnes waarschuwen overheid en belangenorganisaties ouderen om niet in deze babbeltrucs te trappen, maar waarschuwen alleen helpt niet voldoende. In het kader van de Week van de Veiligheid, van 8 t/m 14 oktober 2018, lanceert KBO-PCOB een app. Met behulp van de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft de ouderenorganisatie een methode ontwikkeld om mensen meer bewust te maken van hoe ze kunnen handelen tegen dit soort criminelen en hun babbeltrucs.

Virtuele training in de app

De app geeft een virtuele training om de weerbaarheid te vergroten. Er zijn 6 situaties van babbeltrucs nagebootst. Deze situaties geven een goed beeld van hoe zo’n babbeltruc in zijn werk gaat en leert de gebruiker om de oplichter te weerstaan. Een ander belangrijk aspect en het verweer tegen dit soort criminelen, is het stemgeluid. Het gaat er niet alleen om wat ze zeggen, maar ook hoe ze dat zeggen. Het ontbreekt de ouderen vaak aan assertiviteit en zelfvertrouwen om de afwijzing krachtig te kunnen verwoorden. In de app zit een module die het stemgeluid van de gebruiker herkent en feedback geeft of deze krachtig genoeg is. De assertiviteit in iemands stem wordt weergegeven met een metertje.

De app is vanaf maandag 8 oktober 2018 gratis beschikbaar via de Google Play Store en de App Store (vooralsnog alleen beschikbaar voor op de iPad) onder de naam Trucs tegen babbeltrucs.

(Bron: ANP/KBO-PCOB)

Geef een reactie

Reacties (27)

  oosterwijck says:

  Ouderen zijn kwetsbaarder, omdat ze door eenzaamheid en honger naar menselijk contact, gevoelig zijn voor aanspraak. Daarnaast zijn ouderen vaak vergeetachtig en hebben al voorzichtige kenmerken van dementie, waardoor ze niet de gevaren van bedrog waarnemen. Ze hebben ook vaak de pincode op de bankkaart geschreven, waardoor misbruik een makkie is. Ik geef mijn eigen moeder als voorbeeld: Toen deze vrouw de eerst verschijnselen van dementie vertoonde, vergat ze vaak haar handtas bij de kassa in de supermarkt. Ze had altijd contant geld in die tas. De familie moest vaak in actie komen om die tas weer terug te gaan halen. Gelukkig wel altijd dezelfde winkel. Geld uit de automaat halen was te moeilijk voor haar, waardoor ze aan volstrekt vreemden, op straat, vroeg om haar te helpen. Ze gaf haar bankpas aan volstrekt vreemden met daarop haar pincode genoteerd en vroeg vervolgens om even geld op te nemen. Dit ging natuurlijk wel eens mis, waardoor ze geld kwijtraakte. Gelukkig heeft nooit iemand haar bankpas gestolen. Ook vond ze het nodig om altijd sieraden om te hangen en een duur horloge en ringen te dragen. Ze is wel twee keer op straat beroofd van gouden sieraden en gouden horloge, een keer door Oost-Europeanen die haar vanuit een auto de weg vroegen, haar vastpakten en haar ontdeden van haar sieraden en een keer door een Oost-Europese vrouw, met een praatje in het park, waar ze haar dagelijkse wandeling maakte. Na deze twee berovingen had ze geen sieraden meer, en werd opgenomen op een gesloten afdeling van het bejaardenhuis waar ze woonde. In dat bejaardenhuis, kwam ik regelmatig vrouwen tegen (die aan bovenstaand signalement voldeden) die daar niets te zoeken hadden. Als ik dan vroeg: bij wie ze moesten zijn, kreeg je een halfslachtig antwoord en verdwenen ze met grote spoed. Meldingen aan de receptie, leidden tot niets. Je kreeg antwoorden over discriminatie en andere onzin. Een App kan misschien helpen, bij de minst kwetsbare ouderen, maar mensen zoals mijn moeder, hebben geen Smart-foon en begrijpen niet wat er gaande is. Die laten zich met iedereen in en zijn blij met elke vorm van aandacht.

   B.Harmsen says:

   Met haar geheugen viel het schijnbaar nog best mee aangezien ze wist dat deze mensen Oost-Europeanen waren of maakt u dit er maar van?

  BP1949 says:

  Waarom worden er op de TV geen spotjes over deze vorm van oplichting gedaan!
  Niet iedereen heeft een computer of kan er goed mee omgaan en dan blijven spotjes
  Waarschijnlijk beter,” hangen” om op te blijven letten!

  Robertjc says:

  Vanzelfsprekend tref je in de comments wel een sarcastische fijnslijper, een lompe leermeester of een zich kapot vervelende snotneus, die het duidelijke en illustratieve verhaal van oosterwijck met een bijl te lijf gaan. Vandaag is dat B. Harmsen. Yeeh!!

   B.Harmsen says:

   Waarom altijd de hardwerkende Oost-Europeanen overal de schuld van geven zonder bewijzen en ik zou u aanraden om niet alles wat de hr. oosterwijk schrijft voor waarheid aan te nemen?

  oosterwijck says:

  Dhr. Harmsen (onze minder intelligente positieve voetbalfan) gaat weer eens in de aanval op dhr. Oosterwijck. Heb je wel eens van getuigenverklaringen gehoord, stuk onbenul.

   B.Harmsen says:

   Om mij nu gelijk voor een stuk onbenul uit te maken getuigd van weinig zelfrespect.

   Ik reageerde alleen maar dat het geheugen van u moeder nog best mee viel omdat zij precies wil te vertellen dat het om Oost-Europeanen ging.

   Maar ja u heeft liever dat iedereen u reacties voor lief aan neemt en ik lees het door een andere bril en reageer dan soms op de wijze waarop u denkt de mede mens een dienst te bewijzen en dit niet helemaal uit u schrijven blijkt en dat noem ik nuchter denken/reageren.

  oosterwijck says:

  En als dhr. Harmsen het op wil nemen voor Oost-Europeanen, moet hij op dinsdagavond maar eens naar het programma “Opsporing verzocht” kijken. In plaats van voetbalwedstrijden, dan kan hij zijn mening bijstellen.

  oosterwijck says:

  Natuurlijk zijn er hardwerkende Oost-Europeanen. Meestal Polen. Maar niet allemaal, er zijn er ook veel die de WW-uitkeringen hebben ontdekt (ongeveer 40.000), met medewerking van UWV. En ze zijn beroemd om hun drinkgedrag en daarmee verband houdende overlast, inclusief dodelijke aanrijdingen. Maar ik heb het nu over de Roma, die ook weer niet allemaal slecht zijn. Maar er is een grote groep Roma, die leven van zakkenrollen, winkeldiefstallen en straatroven. Je mag nooit iedereen over dezelfde kam scheren, maar je mag ook niet de werkelijkheid ontkennen. Als mijn moeder beroofd is door een paar Roma’s, mag dat gewoon benoemd worden. Het was bij dat bejaardenhuis en aangesloten park het dagelijks werkterrein van een paar families. De getuigen kunnen niet in hun verklaringen ontkennen dat het getinte Oost-Europeanen zijn, mede te zien aan het kentekenbewijs van hun auto’s. En zeggen dat het wezens van een onbekende planeet zijn. De politie zou namelijk de daders op moeten kunnen sporen, mits ze daar tijd voor hebben. En die tijd hebben ze niet. Er moet namelijk belangrijker werk verricht worden, namelijk: verkeers vergissingen.

  oosterwijck says:

  Nog even een extra toelichting voor dhr. Harmsen, waarom ik hem een onbenul vindt: Ik schets altijd situaties, die betrekking hebben op het onderwerp, wat hier voorbij komt. Geef mijn mening over een corrupte regering, die de pensioenen steelt van hardwerkende mensen. Geef mijn mening over de bestuurders van pensioenfondsen, die een miljoen per jaar inkomen opstrijken, uit het opgespaarde loon van diezelfde hardwerkende mensen. Helaas zijn dit meestal negatieve reacties, omdat er veel list en bedrog is, in deze wereld waar je steeds wordt genept. Eerst wordt ik een azijnpisser genoemd en vervolgens beschuldigd van liegen. Ook geeft Harmsen aan mij het advies om eens naar voetvallen te gaan kijken, om “plezier” in het leven te krijgen en me “gelukkig te voelen”. Hoe verzint hij het? … Voetballen, niets meer als gemanipuleerde wedstrijden van corrupte organisaties, die miljarden verdienen, onder de noemer “Sport”. Denk daarbij aan de FIFA waar het ene schandaal het andere opvolgt. Een stadion vol met toeschouwers die zich blauw betalen, om iemand voor honderden miljoenen per jaar, achter een bal aan te zien rennen. Wetend dat het bestuur Euro-biljetten achterover drukt. Hoe simpel wil je het hebben? … Als voetballen in het journaal wordt getoond, zap ik naar een andere zender. Ik kan er niet naar kijken. Daar krijg ik geen plezier van. Ik haal mijn plezier uit reizen, wandelen in de natuur, mijn familie, mijn kinderen en kleinkinderen, samen met mijn partner. Ik heb plezier als ik zie hoe de gesponsorde familie in Armenie, een menswaardig bestaan hebben. Het heeft niet zoveel zin, om hier te vertellen hoe gelukkig dat ik ben en hoeveel plezier ik in het leven heb, als er een onderwerp over bedrog of diefstal van pensioengelden wordt besproken. Ik noem dat soort “plezier hebben” eerder zelfbedrog of struisvogelpolitiek. Het is niets meer als de werkelijkheid ontvluchten. Maar als Harmsen daar gelukkig mee is, prima. Maar laat anderen gewoon in hun waarde.

   oosterwijck says:

   Tot slot nog even over die hardwerkende Oost-Europeanen: Ook ik heb een oom, die een buurvrouw heeft, die iemand kent uit Polen en die hard werkt (gedurende een korte tijd). Maar de werkelijkheid is, dat ze hier een half jaar part-time werken en dan een WW uitkering krijgen. Dat systeem is bedoeld als subsidie voor de staat Polen, exclusief door Nederland gegeven, naast de vele subsidies die door Brussel worden verstrekt. Nu gun ik iedereen een fatsoenlijk inkomen, maar niet op deze manier. De Nederlander betaald WW-premie voor als hij zijn baan verliest. En als hij gebruik wil maken van die voorziening, wordt hij lastig gevallen met werkbriefjes, die stipt moeten worden ingevuld en ingeleverd. Moet hij aantoonbaar solliciteren. En bij de minste vergissing, wordt hij gekort op zijn WW-uitkering. Terwijl Poolse seizoenwerkers, gewoon een half jaar lang een uitkering ontvangen terwijl ze weer in Polen verblijven. En daar van die uitkering hun huis verbouwen en zwart werken. De Struisvogel zal zeggen, dat alle Oost-Europeanen hard werken en de Azijnpisser zal bovenvermelde reactie weergeven.

   B.Harmsen says:

   In ons landje zijn duizenden seizoen arbeiders/artiesten etc. etc. die na afloop van het seizoen/optredens een WW uitkering krijgen en daar net als die Polen recht op hebben en dan schijnbaar mogen gaan en staan wat ze maar willen.

   Waar ik mij wel aan kan ergeren zijn mensen die het weten te versieren dat er op hun 55 jaar niemand meer is die met hen wil samenwerken en dan te einde raad maar naar huis worden gestuurd met een leuk inkomen (en misschien ook nog pensioenopbouw) tot de pensioen gerechtige leeftijd en dan andere de les willen leren.

   U kent ongetwijfeld (De Pot Verwijt De Ketel).

   Wees gegroet en geniet straks van u ouwe dag en met het opgebouwde pensioen.

  oosterwijck says:

  Het is inderdaad niet leuk om te horen dat sommige personen met vervroegd pensioen worden gestuurd op hun 55e levensjaar, tot hun 66e levensjaar, met pensioenopbouw voortzetting en ook nog een gouden handdruk van twee jaarsalarissen. Als je zelf langer moet doorwerken na dat je 65 jaar geworden bent en dan ook nog gekort wordt op je pensioen, omdat je bij het verkeerde pensioenfonds zit. Maar de reden is niet altijd, dat er niemand meer is, die met je wil samenwerken. Dat is een opinie van een jaloerse wraakzuchtige. Een veel voorkomende reden is, dat (vooral door de overheid) onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van deze vervroegde uittreed regeling, om van personeel af te komen. Soms door inkrimping van overheidsdiensten en soms door bezuinigingen. … Het is heel erg naar, dat beide genoemde personen in bovenstaand voorbeeld, elkaar in de haren vliegen, maar het is niet nodig dat de benadeelde partij, de bevoordeelde partij onrechtmatig verwijten maakt. Jij behoord tot de slachtoffers, die langer door moeten werken. En ik behoor tot de slachtoffers, die met een riante regeling naar huis gestuurd zijn. In mijn geval is zeker niet de oorzaak, dat “Niemand met mij wilde samenwerken”, ik heb nog steeds een goed contact met oud collegae (na 11 jaar) en wordt nog altijd geroemd om mijn strijd tegen onrechtvaardigheid en vakbondswerk, waarbij ik altijd opkwam voor collegae. Het was juist de werkgever (de overheid) die van mij af wilde, omdat ik te strijdvaardig was en niet voornemens was in te binden. Zelfs niet na bedreigingen en zelfs niet na chantage. Het is jammer dat benadeelde personen, niet de werkelijke daders te lijf durven gaan (de overheid) en zich richten op een zwakkere partij (de mede arbeidersklasse). Een partij die zich (IN DIT GEVAL) niet af liet schepen met lege handen, maar met een riante regeling op vakantie liet sturen.

   B.Harmsen says:

   Kleine toelichting, ik geniet al jaren van mijn verdiende pensioen na 48jaar te hebben gewerkt.

   Heb na mijn pensionering veel gereisd en heel wat van deze aardkloot gezien en ben gelukkig nog steeds een gelukkig mens en vermaak mij uitstekend en zie niet overal beren achter elke boom.

   Hopelijk valt de korting op u toekomstige pensioen mee.

   .

  oosterwijck says:

  Mijnheer Harmsen, … ik ben deelnemer van een klein elitair pensioenfonds. Dat fonds heeft nu een dekkingsgraad van 109% en hoeft wederom niet te korten. Sinds het begin van de kortingsgekte, heeft dit pensioenfonds elk jaar geindexceerd, in tegenstelling tot de grote pensioenfondsen voor het gepeupel. Uit dit verschil blijkt, dat de bevolking gemanipuleerd wordt met georganiseerde misleiding d.m.v. dekkingskortingen, die op fantasie berusten. Het hele probleem van dekkingskortingen is opgezet spel, om reorganisatie door te drukken, waarmee z.g. “risico volle beleggingen” kunnen worden aangegaan, door banken en verzekeringsbedrijven. Met als doel: de pensioentegoeden aan te wenden voor andere doelen als waarvoor ze bedoeld zijn.

   B.Harmsen says:

   Mijn pensioenfonds staat aanmerkelijk hoger dat dat klein elitair pensioenfonds van u en ik heb zeker geen klagen wat dat betreft.

   Dat u de overige mensen gepeupel vind blijkt maar weer eens hoever u zich verheven voelt boven de medemens.

   In feite bent u een mannetje die denkt overal verstand van te hebben en het gepeupel zoals mijn persoontje maar domme mensen en niets nutten te vinden.

   B.Harmsen says:

   Dat fonds heeft nu een dekkingsgraad van 109% schreef u op 10 oktober.

   Eind september was de dekkingsgraad gedaald naar 107% ik zou zeggen ga zo voort en er zit zo te zien geen verhoging per 1-1-2020 in voor dit elitair pensioenfonds.

  oosterwijck says:

  Mijnheer Harmsen: Wat vind je van Rutte?

   B.Harmsen says:

   Dat Mark de dienst niet alleen uitmaakt in dit landje.

  oosterwijck says:

  Juist ja, een ontwijkend antwoordt. Precies wat ik vermoedt. De vraag is, wat vind je van Rutte? Ik vroeg niet: “Denk je dat Rutte de dienst alleen uitmaakt? “. Ik doelde op jouw waarschuwing aan de lezers, voor mij: “Dat je niet alles van mij moet geloven”, met de verwijzing naar Rutte, dat je, juist die man niet moet geloven, omdat hij alleen maar leugens verteld, of de waarheid verzwijgt/verdraait. Zeker over het onderwerp pensioenen, waarin Rutte de leidende dominante factor is, in opdracht van Amerikaanse banken/beleggers en verzekeraars. Als U zoveel waarde hecht aan waarheden, zou het beter gepast zijn, voor dergelijke mensen te waarschuwen, i.p.v. voor mij te waarschuwen. En zou beter gepast zijn, om Rutte de schuld geven van het (al tien jaar lang) niet indexeren van Uw pensioen i.p.v. mij daarvan de schuld geven. Maar het makkelijker voor laffe mensen om hun kop in het (voetbal)zand te steken en een mede slachtoffer aan te wijzen, als de machtshebbers te bekritiseren. En mensen die wél dat lef hebben, “Azijnpissers” te noemen.

   B.Harmsen says:

   Mark reageert niet op reactie bij max en of hij en anderen het lezen is nog maar de vraag.

   Verder vind ik dat mark ons landje weer aardig op de kaart heeft gezet.

   Bovendien heb ik niet te klagen over mijn pensioenen en AOW na mijn hele leven er hard voor hebt gewerkt en het niet cadeau kreeg omdat iedereen met mij wilde samenwerken en ook nog gemist werd na dat ik met pensioen mocht.

   Helaas was dit bij u niet het geval en liep te profiteren van een riante uitkering.

  oosterwijck says:

  3 x Hoera voor Harmsen. Leve Mark, leve de koning. Ik hoop dat Mark jou positieve mededeling leest, misschien krijg je wel een lintje. Of een seizoenkaart voor voetbal.

   B.Harmsen says:

   Een lintje had ik al lang verdient maar zou deze weigeren.

   Met de koning heb ik niks maar heb er verder ook geen last van.

   Op een seizoenkaart voor voetbal zit ik ook niet te wachten en kijk af en toe wel eens een wedstrijd op de TV.

   Ik geniet verder wel van mij AOW en mijn pensioenen opgebouwd tijdens mijn bijna 48jaar werken.

   Helaas en dat doet u zeker pijn, niet kunt zeggen en liep te profiteren van een riante uitkering.

  oosterwijck says:

  Harmsen: Je herhaalt zo vaak, dat ik liep te profiteren van een riante uitkering, dat je daarmee te kennen geeft, daar zelf moeite mee te hebben. Ik heb er helemaal geen moeite mee, ik lach er elke dag om, samen met mijn vrouw (die op haar 60e een WAO uitkering kreeg, na 2 jaar in de ziektewet en ook met pensioenopbouw tot haar 66e). Ik heb maar 37 jaar gewerkt en mijn vrouw 33 jaar gewerkt. En dat vinden we al veel te lang. Ik ben nu 66 en mijn vrouw 64 en we genieten samen al 11 jaar van vrijheid en welvaart, met een dubbel inkomen en een tweede huis in Belgie. De een geniet van werken en de ander geniet van vrijheid. Je hebt immers werkpaarden en luxe paarden.

   B.Harmsen says:

   Inderdaad heb ik moeite met al die klaplopers.

   Dat je vrouw door ziekte in de WAO zit heb ik begrip voor.

   Zat zelf ook in de WAO na een lang ziekbed maar wilde mij daar niet bij neerleggen en ben via omscholing bij mij laatste werkgever terecht gekomen en heb daar met veel plezier en inzet tot mijn vut/pensioen ruim 37 jaar gewerkt.

  oosterwijck says:

  En dan ben ik nog vergeten, dat ik vanaf mij 50 e levensjaar tot mijn vervroegd pensioen, 5 jaar later, nog maar 4 dagen per week heb gewerkt, omdat ik een halve dag seniorenuren kreeg en er zelf een halve snipperdag heb bijgelegd. Ik had toch 45 vakantiedagen per jaar en die maakte ik nooit op. Toen ik met vervroegd pensioen ging, had ik nog enkele honderden dagen over, die toen uitbetaald werden. Dus ben ik klaploper eerste klas.

   B.Harmsen says:

   Ik had toch 45 vakantiedagen per jaar en die maakte ik nooit op.

   Had ik er 9 meer namelijk 54 vakantiedagen per jaar, toch nog een iets betere regeling dan die van U.

   Toch mooi dat u de staatskas extra gevuld heeft met het laten uitbetalen van die honderden dagen.