Er is nu een app die helpt om weerstand te bieden tegen babbeltrucs

Het gebeurt nog steeds veel te vaak, criminelen die met smoesjes ouderen beroven. Dit gebeurt via Facebook, mail, maar ook nog aan de voordeur. Om deze ouderen weerbaarder te maken lanceert KBO-PCOB een app. De app geeft middels een training tips om weerstand te bieden tegen deze babbeltrucs. 

Steeds brutaler

Met zogeheten babbeltrucs maken criminele misbruik van toch vaak de goedheid van ouderen. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat met smoesjes om hen over te halen te pinnen of voor een dienst te betalen die geen dienst blijkt te zijn. Ze geven zich uit voor iemand van de thuiszorg, bank, energiemaatschappij en weten op die manier de woning te betreden en gaan er vervolgens met geld en waardevolle spullen vandoor. De babbeltrucs worden steeds brutaler.

Waarschuwen niet voldoende

In verschillende campagnes waarschuwen overheid en belangenorganisaties ouderen om niet in deze babbeltrucs te trappen, maar waarschuwen alleen helpt niet voldoende. In het kader van de Week van de Veiligheid, van 8 t/m 14 oktober 2018, lanceert KBO-PCOB een app. Met behulp van de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft de ouderenorganisatie een methode ontwikkeld om mensen meer bewust te maken van hoe ze kunnen handelen tegen dit soort criminelen en hun babbeltrucs.

Virtuele training in de app

De app geeft een virtuele training om de weerbaarheid te vergroten. Er zijn 6 situaties van babbeltrucs nagebootst. Deze situaties geven een goed beeld van hoe zo’n babbeltruc in zijn werk gaat en leert de gebruiker om de oplichter te weerstaan. Een ander belangrijk aspect en het verweer tegen dit soort criminelen, is het stemgeluid. Het gaat er niet alleen om wat ze zeggen, maar ook hoe ze dat zeggen. Het ontbreekt de ouderen vaak aan assertiviteit en zelfvertrouwen om de afwijzing krachtig te kunnen verwoorden. In de app zit een module die het stemgeluid van de gebruiker herkent en feedback geeft of deze krachtig genoeg is. De assertiviteit in iemands stem wordt weergegeven met een metertje.

De app is vanaf maandag 8 oktober 2018 gratis beschikbaar via de Google Play Store en de App Store (vooralsnog alleen beschikbaar voor op de iPad) onder de naam Trucs tegen babbeltrucs.

(Bron: ANP/KBO-PCOB)

Geef een reactie