overwaarde

‘Ouderen moeten overwaarde op woning kunnen verzilveren’

Ouderen die in een woning wonen met overwaarde, moeten die kunnen verzilveren. Dat vindt Vereniging Eigen Huis (VEH). Zij denken dat het een goed idee is om ouderen met het vrijgekomen geld aanpassingen aan hun huis te laten doen, zodat ze er langer kunnen blijven wonen.

Verplicht verhuizen

Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen, maar veel huizen zijn hier niet op gebouwd. De slaap- en badkamer zijn vaak boven, wat ze moeilijk bereikbaar maakt naarmate de bewoner  ouder wordt. Omdat gepensioneerden vaak geen riant inkomen hebben en aanpassingen aan huis veel geld kosten, zijn zij soms genoodzaakt om te verhuizen naar een geschikte woning. Dit terwijl sommige ouderen helemaal niet weg willen uit hun oude huis.

Verzilveren door hypotheekconstructie

Om dit tegen te gaan, pleit VEH voor het verzilveren van de mogelijke overwaarde van een huis. Deze overwaarde komt in Nederland alleen maar vrij zodra het huis verkocht wordt, terwijl veel oudere mensen het geld juist goed kunnen gebruiken. In andere landen zijn er al constructies waardoor zij de overwaarde te gelde kunnen maken vóór de verkoop, maar in Nederland ontbreekt dit nog.

Beroep op de hypotheekverstrekkers

Als het aan VEH ligt gaat dit snel veranderen. Zo denken zij het hypotheekverstrekkers op een veilige en verantwoorde manier een hogere hypotheek kunnen bieden, waardoor er meer geld is voor aanpassing aan huis. Of deze partijen warm lopen voor dit plan, is nog onbekend. Meestal zijn hypotheekverstrekkers hier huiverig voor, omdat ouderen minder belastbaar inkomen hebben dan bijvoorbeeld een gezin met 2 werkenden.

Ook de politiek kan volgens VEH helpen bij het realiseren van een plan waardoor ouderen hun overwaarde kunnen verzilveren.

(Bron: de Telegraaf, website Eigen Huis, ANP)

Geef een reactie