Hogere huizenprijzen zorgen voor minder hypotheekgaranties

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er minder hypotheken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Nationale Hypotheek Garantie

Mensen met een NHG zijn verzekerd van een hypotheek die past bij hun inkomen. De hypotheek voldoet dan namelijk aan de normen voor verantwoorden lenen van het Nibud. Zo weet u met een NHG zeker dat u nooit te veel leent en dat u naast uw maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen. Ook veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op uw financiële situatie. Zo kunt u, als u gaat scheiden, arbeidsongeschikt of werkloos raakt, misschien uw hypotheek niet meer betalen. Met een hypotheek met NHG heeft u dan een vangnet.

Hogere huizenprijzen

De afname van het aantal hypotheken met zo’n garantie hangt samen met de sterk stijgende prijzen voor woningen. Daardoor komen minder hypotheken voor de garantie in aanmerking. De NHG-grens ligt in 2016 op maximaal 231.132 euro. Vanaf 1 januari 2017 wordt de NHG jaarlijks gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde. Dan kan een woning tot maximaal 245.000 euro worden gefinancierd met NHG. In de eerste negen maanden van 2016 werd 74 procent van de hypotheken afgesloten met NHG. Dat komt neer op 87.500 huishoudens die de aankoop of verbouwing van hun huis financierden met NHG. Een jaar eerder waren dit er in dezelfde periode nog ruim 100.000.

Extra aflossing op hypotheken

De NHG is in het leven geroepen om in economisch ongunstige tijden restschulden op te vangen. In de eerste negen maanden van 2016 werd 2707 keer een beroep gedaan op de hypotheekgarantie. In 2015 was dat ruim een vijfde meer. Volgens het Waarborgfonds Eigen Woningen is de daling onder meer te danken aan de extra aflossingen op hypotheken. Daarnaast zorgden ook de lage rentestand en de stijgende huizenprijzen er voor dat minder huishoudens in de problemen kwamen. Mede doordat er minder vaak een beroep werd gedaan op het fonds steeg het vermogen van het WEW naar 944 miljoen euro. De premie die huizeneigenaren eenmalig voor een NHG-hypotheek betalen blijft ook volgend jaar 1 procent van de lening.

(Bron: ANP, NHG. Foto: ANP)

Geef een reactie